Щоб стати екологічною, Україна має приєднатися до Європейського зеленого курсу, — Леся Василенко

Щоб стати екологічною, Україна має приєднатися до Європейського зеленого курсу, — Леся Василенко

Українська влада не вирішує екологічні проблеми країни. Паводки, знищені ліси та пожежі та тонни сміття, яке не сортується і не переробляється — яскраве цьому підтвердження.

Щоб стати екологічною і безпечною країною, Україна повинна приєднатися до Європейського зеленого курсу. Зокрема, перейти на відновлювальну енергетику, почати сортування сміття, сприяти розвитку електротранспорту і вирощувати органічні продукти без хімікатів.

5 пріоритетів Зеленого курсу в Україні:

Енергетика

Викопні джерела енергії потрібно замінити на альтернативні, які працюють на енергії сонця, вітру та води. А державна енергетична стратегія до 2030 року має містити план, як скоротити використання вугілля, газу та нафти.

Будівництво та енергоефективність

Зменшити платіжки за електрику, газ та воду справді можна. Не штучно занижуючи їх, а модернізуючи і утеплюючи будинки. Цю інвестицію потрібно робити на рівні і держави, і громад.

Транспорт

Електромобілі мають замінити дизельні та бензинові авто, які скоро заборонять у низці європейських країн. Україні потрібно розвивати електромобілі, відновлювати заводи з будівництва та збору електротранспорту.

Сільське господарство

Україна повинна дбати про безпеку продуктів та родючість ґрунтів. Для цього потрібно розвивати органічне фермерство з чистими продуктами та відмовитися від шкідливих хімікатів та антибіотиків.

Промисловість, торгівля та економіка

Кругова економіка дозволяє переробляти та повторно використовувати будь-яку продукцію та матеріали. Щоб зменшити викиди вуглецю, потрібно запроваджувати нові чисті технології на виробництвах.

Пряма мова Лесі Василенко, депутатки фракції «Голосу» у Верховній Раді:

— Зелений курс — це рамка, у якій всьому світу треба навчитися жити так, щоб вижити. Напрацювання українського Зеленого курсу — це завдання уряду. Його потрібно розробляти разом з експертами, громадськістю та бізнесом і представити детальний план для кожної галузі.

Потрібно розуміти, що Зелений курс — це один з кроків інтеграції з ЄС, який неможливо пропустити. Якщо Україна обере шлях екологічних реформ, то зможе отримати підтримку від європейських партнерів на їхнє втілення. Усе, що потрібно для цього — об’єднати зусилля державі, бізнесу та суспільству.

Екологізація — це про нові можливості. Але щоб вони з’явилися, потрібно думати і про зелені фінанси — не виділяти кошти на «брудні» проєкти, змінити структуру екоподатків та зробити пріоритетом екологічно безпечні товари і послуги в державних закупівлях.

Підписуйся на нашi

ще новини