Схвалення законопроекту №3711-д є першим, але важливим кроком в напрямку прозорої судової реформи, —‌ Ярослав Железняк

Схвалення законопроекту №3711-д є першим, але важливим кроком в напрямку прозорої судової реформи, —‌ Ярослав Железняк

Сьогодні парламент ухвалив в другому читанні та в цілому один з ключових законопроектів для проведення судової реформи №3711-д. Цей документ необхідний для реального перезавантаження судової системи в Україні, повідомив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Партія «Голос» ще в липні минулого року закликала ухвалити прозору модель перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів й подавала відповідний законопроект. Монобільшості в парламенті знадобився рік, щоб вийти на фінальну редакцію та проголосувати її у парламенті. «Голос» також подавав критичні поправки до другого читання та сформував широку коаліцію на підтримку створення збалансованої конкурсної комісії для добору кандидатів до ВККС. Нарешті нас почули», — зазначив Ярослав Железняк.

Законопроект №3711-д запроваджує й регламентує конкурсну комісію, яка відбере кандидатів до ВККС для подальшого ухвалення їх у ВРП. Для «Голосу» були ключовими дві поправки: перша — думка міжнародних експертів має бути вирішальною, друга — саме конкурсна комісія має відбирати кандидатів до складу ВККС, а ВРП лише затверджувати, додав народний депутат.

«Для нас важливо було, щоб саме представники незалежних міжнародних експертів мали вирішальне право голосу у прийнятті рішення комісії щодо кандидатів до ВККС. Ми також наполягли, щоб комісія відбирала 16 кандидатів, а не 32. Щоб не дати нереформованій ВРП можливість відібрати гірших кандидатів із кращих. «Голос» переконаний: судова реформа має стати фундаментом для інших позитивних змін у країні. І те, що на цьому тижні Верховна Рада нарешті визначила судову реформу як пріоритет - вірне рішення», — підкреслив Ярослав Железняк.

Голосування за №3711-д —‌ перший крок в напрямку судової реформи. Проте дуже важливо не зупинятись на цьому. Наступний етап —‌ скасування закону про ВРП і наша команда також має ряд пропозицій щодо цього документу.

Підписуйся на нашi

ще новини