«Слуги народу» замість очищення судів намагаються їх контролювати – «Голос»

«Слуги народу» замість очищення судів намагаються їх контролювати – «Голос»

Пропонований монобільшістю законопроект, присвячений судовій реформі, насправді збільшує залежність судів від влади, і в цьому його основна проблема. Про це заявив народний депутат України фракції «Голосу», перший заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

«Незрозуміло, яким чином буде скорочуватися кількість суддів Верховного суду з 200 до 100. У нас зовсім інша пропозиція. Є висновки Громадської ради доброчесності по суддях, до яких були питання. Відповідно, є можливість приймати рішення, провівши кваліфікаційне оцінювання. І тих суддів, яких не має бути у Верховному суді, просто замінити на чесних. Натомість пропонований формат призначення суддів Верховного суду без пояснення логіки його скорочення – це насправді намагання заблокувати роботу цього органу.

Ми просто маємо обрати доброчесних суддів. Зараз немає потреби скорочувати до 100. Якщо зараз в суді розглядається фактично понад 300 справ щоденно, як 100 суддів зможуть виконати такий об’єм роботи?», – зауважив Ярослав Юрчишин.

Ще одне критичне для положення законопроекту – оскарження рішень комісії з оцінювання у Окружному адміністративному суді Києва. Фактично, рішення комісії може заблокувати будь-який одіозний суддя цього суду.

«Ми зараз запускаємо процедуру оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, але оскарження процедури цієї комісії ставимо в найбільш суперечливий суд. Справа про доброчесність в результаті потрапить до одіозного судді Вовка. Це нелогічно. Логічніше було б це віддати у компетенцію Верховного суду.

Замість того, щоби заслухати пропозиції міжнародних експертів, дати їм час висловитись, дати свою оцінку своєї реформи, ми вмикаємо турборежим і намагаємось його в баченні комітету і президента, без будь-яких пояснень», – наголосив Ярослав Юрчишин

Позиція фракції «Голосу»: законопроект необхідно скерувати на повторне друге читання, доправити в комітет і дочекатися висновків Венеційської комісії. Україна вже має досвід звернення до цього міжнародного органу, і це цілком можливо зробити протягом 10 робочих днів. Без цього партія утримуватиметься від голосування за законопроект, оскільки всі позитивні норми можуть бути нівельовані.

Підписуйся на нашi

ще новини