Списками на обмін бранців має опікуватися Міжвідомчий координаційний центр, — Рустем Умєров

Списками на обмін бранців має опікуватися Міжвідомчий координаційний центр, — Рустем Умєров

Держава-агресор переслідує 130 громадян України, більшість з яких — незаконно позбавлені волі. Фракція «Голосу» пропонує створити Міжвідомчий координаційний центр, який скеровуватиме роботу зі звільнення громадян України, позбавлених волі внаслідок збройної агресії. Депутати надішлють цю пропозицію до Президента, уряду, парламентських комітетів, Офісу генерального прокурора, уповноваженої Верховної Ради з прав людини та спеціальних служб.

Саме цей єдиний орган має визначати, як відбувається процес звільнення, хто формує списки на обмін і хто відповідає за перемовини, як надається допомога родинам бранців.

Про це сьогодні з трибуни Верховної Ради разом з колегами по фракції заявив Рустем Умєров.

Пряма мова Рустема Умєрова, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретаря комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя:

— Тимчасова окупація українських земель Росією триває вже сьомий рік. Росія переслідує громадян України за політичною, етнічною та релігійною ознаками. За цей час незаконно позбавлені волі 111 наших громадян. Всього держава-агресор переслідує 130 громадян України. Більша частина з них, а саме 93 особи — це кримські татари.

Наші громадяни в російських тюрмах перебувають у нелюдських умовах. Внаслідок російської агресії сім’ї громадян України, як стали заручниками Москви, залишилися без батьківської опіки та уваги 186 неповнолітніх дітей. Це страшні цифри.

Незважаючи на це, ми досі не маємо єдиного органу, на який було б покладено координацію роботи по звільненню наших громадян. У зв’язку з цим пропоную створити Міжвідомчий координаційний центр, завданням якого буде звільнення громадян України, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії.

Ми як фракція «Голосу» будемо звертатися до Президента України, Кабінету Міністрів, комітетів Верховної Ради, Офісу генерального прокурора, уповноваженої Верховної Ради з прав людини, спеціальних служб стосовно утворення такого координаційного центру.

Ми маємо чітко розуміти, як відбувається процес звільнення, хто формує списки на обмін, хто відповідальний за процес перемовин та складання цих списків. Маємо підтримувати постійний зв’язок з родинами політв’язнів, чи надається їм правова та матеріальна допомога, чи інформуються родини політв’язнів про проведення перемовин щодо звільнення.

Підписуйся на нашi

ще новини