Старт масштабного тестування і підтримка медиків: законопроект «Голосу» для подолання епідемії

Старт масштабного тестування і підтримка медиків: законопроект «Голосу» для подолання епідемії

Депутати «Голосу» зареєстрували законопроект про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров‘я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, який запустить загальнонаціональне масштабне тестування і поліпшить умови для медпрацівників.

«Карантин — це лише метод тимчасово стримати епідемію. Цей час уряд мав би використати, щоб підготувати систему для протидії COVID-19. Ми розробили та зареєстрували новий законопроект, щоб дати інструменти для боротьби з пандемією. По всій країні потрібно розгорнути амбулаторні пункти тестування, щоб, нарешті, тестувати якомога більше людей і виявляти контактних осіб. Ще одним пріоритетом має стати постійне тестування і підтримка медпрацівників. Вони є під найбільшим ризиком, але, як і всі, отримують лише 50% від зарплати на період самоізоляції. Ми пропонуємо підняти ці виплати до 100% доходу та зробити тестування медиків — пріоритетним», — каже автор законопроекту Ольга Стефанишина.

Що пропонує законопроект

Для населення:

Масштабна кампанія тестування на коронавірус за найкращими міжнародними практиками.

Законопроект пропонує масове тестування, відповідно до рекомендацій найавторитетніших у світі організацій CDC та ВООЗ. Також ідеться про розгортання мережі пунктів тестування по всій країні в пішій доступності для громадян. Це дозволить розпочати масштабну кампанію тестування населення.

Сьогодні ж Україна досі залишається на останньому місці в Європі щодо кількості тестів. На мільйон населення у нас проводять півтори тисячі тестів. В Польщі, наприклад, роблять в 4 рази більше — понад 6 тисяч, в Білорусі — в 8 разів більше, в Німеччині роблять понад 20 тисяч тестів на мільйон населення.

Для медичних працівників:

1) підвищити виплати під час самоізоляції для медиків

Зараз діє норма, яка дозволяє виплачувати лише 50% від заробітної плати під час самоізоляції. Законопроект пропонує збільшити виплату для медичних працівників до 100% доходу.

2) постійно тестувати лікарів

Законопроект робить обов’язковим і пріоритетним регулярне тестування на коронавірус медичних працівників. Таке тестування допоможе стримати поширення інфекції і не дасть перетворити лікарні на осередки пандемії. Також пріоритетом буде і тестування інших працівників, які задіяні в протидії коронавірусу.

3) обов’язково навчати медиків

Законопроект зобов’язує МОЗ проводити навчання для медпрацівників, наприклад, з правильного використання засобів індивідуального захисту, заходів із профілактики інфекцій та інфекційного контролю при наданні медичної допомоги та догляді за пацієнтами, хворими на коронавірусну хворобу (COVID-19) тощо.

Крім того, законопроект зобов’язує уряд постійно публікувати інформацію про наявність тестів у медзакладах, засобів індивідуального захисту для лікарів та про розподіл закупівель і гуманітарної допомоги у кожну область. Також документ дає можливість залучати до волонтерської роботи в закладах охорони здоров’я інтернів та лікарів-спеціалістів.

Коштів на ці заходи має вистачити у стабілізаційному фонді для боротьби з COVID-19, ухваленому Парламентом минулого тижня. Уряд має нарешті, почати використовувати гроші ефективно задля стримування епідемії та допомоги медичним працівникам.

Підписуйся на нашi

ще новини