Суспільно значимі справи у нас розслідують за принципом National Geographic: спіймали, показали, відпустили, — Ярослав Юрчишин

Суспільно значимі справи у нас розслідують за принципом National Geographic: спіймали, показали, відпустили, — Ярослав Юрчишин

Справу про вбивство журналіста Павла Шеремета умисно політизують, щоб жоден правоохоронець та суддя не насмілився взяти на себе відповідальність поставити крапку і говорити правду. Про це говорив Ярослав Юрчишин в ефірі «Прямого каналу» 13 грудня.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, народного депутата України, заступника голови партії «Голос»:

— На жаль, ми сьогодні маємо ситуацію, коли реформували-реформували, та не реформувались, і у нас довіра до судів майже така ж, як до російських ЗМІ. Не набагато вища довіра і до правоохоронних структур.

Насправді боротьба з корупцією чи розслідування чутливих, суспільно значимих злочинів у нас вібдувається за принципом National Geographic: спіймали, показали, відпустили. І це надзвичайно погано.

Але найгірше в цій ситуації — те, що часто політики цим зловживають з метою піару, — жодної іншої мети присутності президента на цій пресконференції не було. Це засадничо неправильно.

Абсурдне проведення пресконференції саме по собі. Міністр внутрішніх справ міг повідомити, що добігає кінця розслідування, що найближчим часом будуть якісь дії, але включатись як політична фігура він не повинен був. Він не слідчий, не адвокат, не юрист, не сторона процесу — він не мав говорити на пресконференції про деталі справи. Це однозначна політизація.

Ми критикували Луценка за те, що він постійно виходив і говорив про якісь там зрушення і тому подібне. Зараз роблять те саме — політизують чутливу справу. В результаті ми отримаємо ще одні «висяк», як, перепрошую, справа Гонгадзе: коли справу заговорять до такого рівня, що жоден суддя, жоден правоохоронець не візьме на себе сміливість справді поставити крапку і говорити правду. Чому? Тому що вже заштампували повністю.

Це — совкова традиція, російська традиція: коли по чутливих справах політики включаються до того, як свою справу зробили правоохоронні і судові органи.

Дуже важливо у цій ситуації також не допускати узагальнень — не судити загально про волонтерів, якщо одного з них підозрюють у злочині.

Підписуйся на нашi

ще новини