Світ має посилити тиск на РФ: Рада звернулась до міжнародної спільноти з ініціативи «Голосу»

Світ має посилити тиск на РФ: Рада звернулась до міжнародної спільноти з ініціативи «Голосу»

Парламент України закликає міжнародну спільноту мобілізуватись і об’єднати зусилля для тиску на Росію, яка повинна припинити брутальні порушення прав і свобод українських громадян на тимчасово окупованих територіях Криму і окремих районів Донеччини й Луганщини, звільнити політичних в’язнів і повернути українські території.

Відповідне звернення до ООН, Європарламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу ініціював депутат фракції «Голосу» Рустем Умєров і ухвалила Верховна Рада.

Пряма мова

Рустем Умєров, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, ініціатор створення та співголова МФО «Кримська платформа»:

— Сім років тому спланована збройна агресія Росії проти України розпочалася з Криму. Усі ці роки Росія брутально порушує права людини через проукраїнську позицію наших громадян та незгоду з російською окупацією.

Так, за час окупації як мінімум 139 осіб з Криму були піддані кримінальному переслідуванню за політичними мотивами, з них 119 — позбавлені волі на різні терміни. Особливого тиску зазнають представники правозахисного руху «Кримська солідарність», 40 з них перебувають в Криму в місцях несвободи. Системно порушуються свобода слова, право на освіту, свободу совісті та віросповідання, права приватної власності.

Тому ми закликаємо світ продовжувати політику невизнання та засудження російської агресії проти України і посилювати міжнародну взаємодію для відновлення нашої територіальної цілісності, в тому числі у рамках політико-дипломатичної ініціативи «Кримська платформа».

Ми закликаємо протидіяти триваючій мілітаризації Кримського півострова і вимагати від РФ припинити насильницьке переміщення незаконно засуджених громадян України до пенітенціарних установ на території РФ.

Щоб зупинити агресора, ми закликаємо не тільки зберегти, а й посилити санкції та усі можливі міжнародні політико-дипломатичні й правові механізми. І сподіваємося, що вся міжнародна спільнота підтримає наш заклик.

Підписуйся на нашi

ще новини