Святослав Вакарчук: Мова має об’єднувати країну, а не ділити

Святослав Вакарчук: Мова має об’єднувати країну, а не ділити

«Голос» пропонує мораторій на зміни до закону про мову на 5 років.

Сьогодні набуває чинності довгоочікуваний закон про мову. Вітаю з цим усіх громадян України!

«Голос» повністю поділяє положення цього закону і вважає своїм обов’язком захистити його. Тому у Верховній Раді будемо ініціювати три важливі кроки:

  1. Ввести мораторій на зміни до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в бік звуження сфер застосування української мови щонайменше на 5 років.

  2. Внести зміни до всіх необхідних законів, аби зобов’язати всіх публічних службовців і особливо народних депутатів України послуговуватися у своїй офіційній діяльності державною мовою.

  3. Профінансувати виконання закону за допомогою захищеної статті в державному бюджеті і зобов’язати Уряд передбачати належне фінансування в кожному проекті закону про державний бюджет на кожен рік щонайменше протягом 5 років.

Кожна держава захищає свою мову. Є кому захищати російську мову, угорську, румунську… Українську, крім України, захищати ніхто не буде.

Це розуміють всі патріоти України, в тому числі й російськомовні. Я говорив з багатьма російськомовними захисниками України, коли бував у зоні бойових дій та у воєнних госпіталях. Всі ми однаково розуміємо те, що відбувається — і як Путін використовує російську мову як інструмент у гібридній війні проти України.

Тому всі патріоти України повинні докласти максимальних зусиль, щоб закон про мову запрацював. Щоб не дати антиукраїнським силам приводу знову відчиняти двері для охочих «захищати» російськомовних громадян за допомогою Градів і «зелених чоловічків». Щоб жоден політик, яким би патріотом він себе не називав, не використовував мовне питання як клин, яким розколюють Україну заради власної політичної вигоди. Досить політикам спекулювати на мові! Українська мова має об’єднувати Україну.

І ще одне. Головне — не просто закон і його формальні вимоги. Головне — те, яким змістом ми наповнимо наші дії за цим законом. Я 25 років кожного дня, кожною своєю піснею чи концертом намагався робити так, щоб люди полюбили українську мову. І я б хотів, щоб ми з вами жили у країні, де люди говорять українською не з примусу, а з любові.

Підписуйся на нашi

ще новини