Такого захисту від відповідальності депутати не мали навіть тоді, коли була недоторканність, — Андрій Осадчук

Такого захисту від відповідальності депутати не мали навіть тоді, коли була недоторканність, — Андрій Осадчук

Під виглядом зняття депутатської недоторканності насправді відбулась передача від Верховної Ради до Офісу Президента контролю над притягненням депутатів до відповідальності. З одночасним створенням додаткового механізму захисту для корупціонерів і додаткових перешкод для правоохоронців.

Про ухвалений парламентом 18 грудня закон, перспективи і наслідки його впровадження в ефірі «UA:Перший» розповів Андрій Осадчук, депутат фракції «Голосу», перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності.

Недоторканність не зняли, а забрали контроль над нею у Верховної Ради і віддали Офісу Президента

— Депутати в кінці кінців зберегли суперспеціальний статус в порівнянні навіть з іншими особливими особами — адвокатами, депутатами місцевих рад, суддями. Фракція партії «Голос» єдина голосувала проти цього закону, а перед тим — чітко артикулювала, що з ним не так.

По-перше, це монополія Генерального прокурора на доступ до депутатського тіла. Раніше така монополія була у Верховної Ради України, і виключно за її рішенням могли відбутися притягнення до відповідальності, арешт, затримання депутата. Зараз її передали одній особі — Генеральному прокурору України.

Завдяки американському правосуддю ми знаємо, що Президент Зеленський в розмові з керівником іноземної держави підтвердив, що Генеральний прокурор є «його людиною» на 100%. Відповідно, ця конструкція, яку зараз запровадили для контролю депутатської недоторканності, насправді передається не в руки Генпрокурора — вона передається на вулицю Банкову в Офіс Президента.

Тобто ми нібито зняли депутатську недоторканність, але насправді забрали право контролювати притягнення народних депутатів до відповідальності у Верховної Ради і передали його Офісу Президента.

Фейкова недоторканність об’єднала проти себе громадянське суспільство, політиків і правоохоронні органи

— Ця ситуація беспрецедентна. Дійсно, монобільшості часто вдається перекричати «Голос», бо ми в очевидній меншості. Але сьогодні ми займали дуже чітку і послідовну позицію, яку в той же день підтримали Transparency International, Центр протидії корупції і, зрештою, НАБУ і САП.

Тобто ми фактично бачимо коаліцію громадянського суспільства і державних установ, правоохоронних органів! Які всі категорично займають єдину позицію: ухвалене рішення не має нічого спільного з обіцяним повним зняттям депутатської недоторканності.

Створено механізм додаткового захисту корупціонерів

— Наприклад, НАБУ чи САП веде слідство проти депутата і розуміє, що треба арештувати майно або рахунки в банку. І зараз прописано, що це клопотання слідчий суддя повинен розглядати виключно за фізичної присутності народного депутата. Який, у свою чергу, тепер має право не прийти на це засідання, маючи поважну причину. Поважною причиною є довідка від лікаря про те, що зуб болить чи температура, поважною причиною є засідання Верховної Ради і так далі.

Тобто законодавством створено механізм, коли ми офіційно попереджаємо можливого корупціонера: «Ти знаєш, твої майно і рахунки в банку можуть арештувати, будь пильний». До того ж він отримує чіткий механізм, як взагалі можна підвісити справу в суді, — просто туди не приходити на законних підставах тиждень, два, місяць. А за цей час можна, наприклад, продати або переписати на кого завгодно все своє майно.

Такого і близько не було в ті часи, коли була недоторканність, це з'явилось тільки тепер, коли на словах її ніби «повністю зняли», а на ділі — впровадили додаткові механізми, які дають додаткові гарантії і захист, перш за все, корупціонерам.

Ще один приклад. Ми наполягали, що без ухвали суду депутата можна затримати, якщо його застали під час здійснення будь-якого тяжкого або особливо тяжкого злочину. Але ця норма трансформувалась у «тяжкий злочин з насильством». Я вимагав додати туди хоча б ще «тяжкий корупційний злочин». Бо коли ви депутат, вас веде НАБУ, і десь в комітетах ВР вам хтось приніс валізу грошей, було б непогано вас саме в цей момент затримати. Але це все викинули.

Тобто зараз депутата дійсно можна затримати на місці вчинення злочину, але виключно тяжкого злочину, пов'язаного з насильством. Корупція — не насильство. ДТП — теж не насильство.

Додаткові інструмети захисту депутатів почнуть діяти одночасно з конституційним скасуванням недоторканності

— Перш за все, ми маємо пам'ятати, що зміни до Конституції — видалення загальної норми про депутатську недоторканність — набувають чинності з 1 січня 2020 року. Тому очевидно, що прийнятий зараз закон буде негайно підписаний і опублікуваний, щоб ця нова юридична реальність теж запрацювала з 1 січня 2020 року.

Єдиний можливий варіант уникнути цього — вето Президента. Але щось мені підказує, що репутаційно для команди «Слуги народу» і Президента це неможливо.

Підписуйся на нашi

ще новини