Тарас Козак про ситуацію з «Північним потоком-2»: ми як держава не можемо допустити поразки на міжнародній арені

Тарас Козак про ситуацію з «Північним потоком-2»: ми як держава не можемо допустити поразки на міжнародній арені

Запуск «Північного потоку-2» може вдарити по українській економіці. І ми як держава не можемо допустити, щоби ця історія стала поразкою на міжнародній політичній арені. Таку думку висловив депутат «Голосу» в Київміськраді Тарас Козак.

«Проект «Північного потоку-2» є прямою загрозою не тільки енергетичній безпеці України, але і Європи. У разі його запуску Росія може припинити транзит газу через українську ГТС. Це її зброя у гібридній війні, додатковий інструмент впливу та тиску на Європу. Нарешті, це значно дорожчий газ для українців, а також менші доходи від транзиту газу для держави. За розрахунками фахівців, у разі запуску газопроводу Україна втрачатиме до трьох мільярдів доларів на рік, або 2% ВВП», — зазначив Тарас Козак.

При цьому зупинити поставки територією України Кремль може значно раніше, ніж закінчується 5-річний контракт, додав депутат. Для цього, наприклад, досить влаштувати невелику диверсію навіть на своїй території. І заявити, що ГТС не придатна для постачання газу в Європу. Крім того, транзит російського газу нашою територією — це додаткові гарантії безпеки під час війни з агресором.

«Росія не може пошкодити газову інфраструктуру, яка необхідна для транзиту її газу до Європи. Як тільки запуститься «Північний потік-2», цей стримуючий фактор зникне. Тобто ризики для нас вкрай високі з будь-якого куту погляду на ситуацію. І якщо США таки стане на бік Німеччини, наші дипломати вже навряд чи зможуть вплинути на перебіг подій», — вважає Тарас Козак.

Підписуйся на нашi

ще новини