Треба об’єднатись, аби захистити зовнішнє незалежне оцінювання, — Інна Совсун

Треба об’єднатись, аби захистити зовнішнє незалежне оцінювання, — Інна Совсун

Коротко: Всі прогресивні сили мають мобілізуватися, щоб захистити зовнішнє незалежне оцінювання, бо є ризик, що уряд скасує не тільки пробне ЗНО через поширення коронавірусу, але й відмінить його проведення в цілому.

Детально: Уряд в п’ятницю ухвалив рішення про скасування проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання. І це може стати першим кроком для скасування ЗНО у цьому році взагалі.

Пробне ЗНО проводиться для того, аби абітурієнти мали змогу ознайомитися з процедурами ЗНО і вже потім, під час складання основної сесії краще розуміти як все це працює. Основна причина чому скасовують пробне зовнішнє незалежне оцінювання – це через ситуацію з COVID-19.

Але ми розуміємо, що після цього можуть намагатись скасувати ЗНО цього року в цілому. Це рішення зараз активно лобіюють, у першу чергу — ректори, які зараз мають дуже гарний доступ до Президента. Окрім того, варто зазначити, що скасування ЗНО в тій чи іншій формі, наприклад, для вступу контрактників, лобіює дуже велика частина депутатів, в тому числі з фракції «Слуга народу».

Пряма мова Інни Совсун, заступниці голови партії «Голос»:

— Прийняття такого рішення не буде швидким і простим, адже це потребуватиме змін до закону. Проте той факт, що це обговорюється зараз, — є дуже загрозливою тенденцією. Тим паче у ситуації, коли велика частина правлячої партії — підтримують скорочення ролі ЗНО.

Тому зараз знову необхідно мобілізувати всі прогресивні сили всіх тих, хто 10 років боровся за зовнішнє незалежне оцінювання для того, аби захистити ЗНО сьогодні. Звісно треба змінити регламент проведення зовнішнього незалежного оцінювання, аби максимально гарантувати безпеку учасників.

Але ЗНО має відбутися, бо це справжній соціальний ліфт, значно ефективніший за той, який обіцяв Президент Зеленський, бо ЗНО дійсно пропускає вперед найкращих, а не дітей друзів та колег.

Підписуйся на нашi

ще новини