У парламенті зареєстрували постанову про засудження незаконного затримання першого заступника голови Меджлісу, — Рустем Умєров

У парламенті зареєстрували постанову про засудження незаконного затримання першого заступника голови Меджлісу, — Рустем Умєров

У Верховній Раді зареєстрували постанову про засудження незаконного арешту першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та інших представників корінного кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму. Про це сказав депутат фракції «Голос», співголова міжфракційного об‘єднання «Кримська платформа» Рустем Умєров.

Представники фракції «Голос» в парламенті також підтримали документ, який ініціювали народні депутати Рустем Умєров, Мустафа Джемілєв та Ахтем Чийгоз.

«Разом із Мустафою Джемілєвим та Ахтемом Чийгозом, а також понад 30-ма колегами з парламенту, зареєстрували проект постанови із заявою щодо незаконного затримання кримських татар в тимчасово окупованому Криму. Окупаційна влада у Криму знову посилює репресії щодо громадян України, а найдужче – проти кримських татар. Ми пов‘язуємо це із підтримкою Кримської платформи. Росія своїми репресіями намагається помститись кримським татарам за підтримку України, а також залякує наших людей та змушує їх мовчати», — сказав Рустем Умєров.

В зареєстрованому проекті постанови йдеться, зокрема, що парламентарі засуджують здійснені 3 та 4 вересня 2021 року незаконні обшуки, викрадення та арешти кримських татар — представників корінного народу Криму.

Депутати вимагають від Росії негайно звільнити Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеїнова, Нарімана Джелялова та інших затриманих представників кримськотатарського народу та припинити політичні переслідування проти кримських татар.

Верховній Раді також пропонується звернутись до національних урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей із закликом засудити нову хвилю репресій.

Що передувало цьому?

23 серпня 2021 року, створене Російською Федерацією, окупаційне «Міністерство внутрішніх справ по Республіці Крим», заявило про нібито пошкодження газопроводу в районі села Перевальне (Сімферопольський район, АР Крим). З 3 вересня 2021 року окупаційна влада почала активно проводити обшуки за «фактом підриву».

Силові структури російської окупаційної влади з численними порушеннями кримінального процесуального законодавства провели обшуки у будинках Ельдара Одаманова, Асана Ахтемова, Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова і Нарімана Джелялова. Після закінчення обшуків, їх затримували й вивозили у невідомому напрямку.

Станом на вечір 4 вересня 2021 року, місцезнаходження п’ятьох затриманих залишалося невідомим. Того ж дня, пізно ввечері, так звана «Федеральна служба безпеки по Республіці Крим» підтвердила перебування п’ятьох затриманих під контролем держави-агресора Російської Федерації.

Підписуйся на нашi

ще новини