У ВР зареєстровано законопроект «Голосу» про заборону сепаратних переговорів з агресором

У ВР зареєстровано законопроект «Голосу» про заборону сепаратних переговорів з агресором

Проект закону 2612 запроваджує кримінальну відповідальність і адекватну протидію сепаратним переговорам з представниками держави-агресора, а також додаткові механізми зменшення інформаційного впливу держави-агресора на громадян України.

Зокрема, законопроект розширює поняття «державна зрада» та встановлює відповідальність за вступ без належного уповноваження органів державної влади України в переговори щодо внутрішньої та зовнішньої політики України з посадовими особами іноземної держави, визнаної Верховною Радою України агресором.

Покарання за сепаратні переговори — позбавлення волі на 13—15 років з можливою конфіскацією майна.

Законопроект також зобов’язує Службу безпеки України вживати заходів для запобігання та протидії таким переговорам з посадовими особами держави-агресора.

Для медіа, які поширюють інформацію, що виправдовує злочин агресії проти України чи окупації територій України, передбачено накладення санкцій у розмірі 25% від ліцензійного збору.

Серед авторів законопроекту — голова партії «Голос» Святослав Вакарчук і перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Пряма мова Андрія Осадчука:

— Вступ без належного уповноваження від державної влади України в переговори з питань внутрішньої і зовнішньої політики України з посадовцями держави-агресора — це державна зрада. Саме так це має бути зафіксовано в Кримінальному кодексі України та законі «Про Службу безпеки України».

Будь-які, навіть неформальні перемовини з агресором можуть відбуватись виключно з відома спецслужб і з відповідним мандатом від державної влади України.

Обов’язком СБУ також має бути протидія таким сепаратним переговорам. Ресурс для цього в них є. Адже після реформи служба має нарешті перестати займатися «економічними злочинами», які є насправді просто приводом для тиску на бізнес і «вибивання» з нього грошей. Спецслужби повинні опікуватися безпекою країни, це — їхнє основне завдання.

Підписуйся на нашi

ще новини