Ухвалений сьогодні бюджет — це бюджет омани, — Володимир Цабаль

Ухвалений сьогодні бюджет — це бюджет омани, — Володимир Цабаль

Новий, змінений державний бюджет, який сьогодні ухвалила Верховна Рада, є несправедливим, нереалістичним та не відповідає світовим практикам підтримки бізнесу під час економічної кризи.

Про це сьогодні з трибуни Верховної Ради заявив народний депутат Володимир Цабаль.

Пряма мова Володимира Цабаля, народного депутата від фракції «Голосу», секретаря комітету ВР з питань бюджету:

— Ми всі розуміємо, чого люди від нас чекають. Вони чекають не придуманих цифр, а реальної підтримки. Чекають допомоги, щоб справитись з епідемією та економічною кризою. Чекають пояснення, як жити в новій ситуації. Чи дає цей бюджет таку підтримку? Чесна відповідь — «Ні».

У минулі роки у нас були бюджети розвитку, бюджети спасіння, бюджети проїдання… Цей бюджет – це бюджет омани. Омани громадян, бо він несправедливий. Ми кажемо, що зменшили видатки, але ми їх зменшили не для всіх — для одних зменшили, іншим збільшили. Омани підприємців — тому що бюджет не відповідає світовим практикам, як допомагати бізнесу під час світової економічної кризи. Омани самих себе, тому що бюджет нереалістичний, доходи завищені, видатки — не по кишені, а запозичення не можуть бути виконані без прийняття закону про банки.

Чому бюджет несправедливий? Тому що одним видатки зняли, а іншим — збільшили. Збільшили фінансування МВС на 195 млн грн, зменшили фінансування найменш спроможних шкіл на 1 млрд грн. Залишили дотації агрохолдингам, але зменшили фінансування на третину на освіту, науку і на інші речі. Також в цьому бюджеті по деяких програмах збільшували фінансування аж на 80% — наприклад, на розвиток і реструктуризацію вугільної галузі. Ці гроші часто йшли не шахтарям, а незрозуміло кому. Але в той же час ми забрали 21 млрд грн з міст і ОТГ, згідно з підрахунком Асоціації міст України.

Також в цьому бюджеті зменшені видатки на навчання лікарів — з 364 млрд грн залишили тільки 101 млрд грн на навчання та підвищення кваліфікації лікарів.

Чому цей бюджет не відповідає світовим практикам? Бо всі країни світу підтримують бізнес шляхом збільшення фінансування інфраструктури, шляхом цільових кредитів, шляхом стимулювання споживання. Цього всього немає, крім стимулювання споживання — але тільки для обраних.

І третє. Цей бюджет нереалістичний. Ми заклали в ньому зменшення доходів на 11%. В нас вже за два місяці до карантину доходи впали на 15%. Не буде у нас 781 млрд грн податково-митних доходів. Буде значно менше, тому що бізнес перестає працювати через жорсткий карантин. А видатки в той же час завищені.

І найголовніше — дефіцит в 298 млрд грн, який фінансується за рахунок МВФ. Але ж ми не прийняли закон про банки. Як ми можемо прийняти закон про бюджет, де є фінансування МВФ, а закон про банки, який це фінансування дасть, не прийнятий?

Підписуйся на нашi

ще новини