Ухвалений законопроєкт про СБУ нарешті запустить реформу, — Роман Костенко

Ухвалений законопроєкт про СБУ нарешті запустить реформу, — Роман Костенко

Ухвалений у першому читанні законопроєкт «Про Службу безпеки України» має запустити одну з базових реформ у сфері національної безпеки. Від її реалізації залежить як перспектива набуття Україною плану дій щодо членства в НАТО, так і підвищення спроможностей спецслужби в умовах війни.

Зокрема, законопроєктом 3196-д закладаються:

→ ліквідація невластивих функцій з розслідування корупційних і економічних злочинів;

→ запуск процес демілітаризації;

→ передача слідства і перетворення СБУ на класичну спецслужбу;

→ посилення соціального забезпечення співробітників;

→ оптимізація чисельності й структури служби з акцентом на посилення оперативного складу.

У законопроєкті залишається чимало дискусійних питань, які мають бути доопрацьовані до другого читання.

Пряма мова

Роман Костенко, заступник голови фракції «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Я 11 років прослужив у Службі безпеки України і вважаю, що запропонований законопроєкт є оптимальним продуктом і компромісом між різними позиціями: СБУ, комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки і правоохоронного комітету, Ради національної безпеки та оборони, міжнародних та вітчизняних громадських організацій.

Робоча група, до складу якої я входжу, напрацьовувала законопроект більше року. Розробка і погодження проходили дуже складно. Але цей закон має стати фундаментом важливих і довгоочікуваних змін.

Реформа СБУ — одна з базових реформ у сфері національної безпеки. Від її реалізації залежить як перспектива набуття Україною плану дій щодо членства в НАТО, так і підвищення спроможностей вітчизняної спецслужби в умовах війни.

Водночас є багато дискусійних питань, які потрібно доопрацювати до другого читання, і ми це зробимо.

Підписуйся на нашi

ще новини