Україна має наполягати, що вибори РФ на тимчасово окупованих українських територіях — злочин, — Андрій Осадчук

Україна має наполягати, що вибори РФ на тимчасово окупованих українських територіях — злочин, — Андрій Осадчук

Видача російських паспортів українцям, які вимушено живуть на тимчасово окупованих територіях, і тамтешнє голосування до Держдуми — це черговий злочин проти України і міжнародного права. Нам необхідно документувати все це і використовувати в судах проти агресора. Про це заявив народний депутат від партії «Голос» Андрій Осадчук.

«Росія переслідує кілька цілей. Одна з них — приховати проблему зменшення кількості населення, щоб створювати видимість перед російським народом і зовнішнім світом, що в РФ все не так погано, як насправді. Крім того, для Кремля це потужний інструмент для фальсифікацій на виборах. Путін хоче продовжувати своє царювання в режимі, коли будь-які ознаки парламентської демократії відсутні, тож вони однозначно хочуть забезпечити собі покірну монобільшість», — вважає Андрій Осадчук.

Водночас Україна має фіксувати такі дії РФ, адже російська насильна паспортизація і проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях — ще один неприхований акт агресії проти України, що порушує міжнародне право, зауважив народний депутат. Задача України тут — якісно документувати злочини Росії і якісно комунікувати з міжнародними партнерами. Особливо в таких питаннях, як зміна формату переговорів.

«Те, що зараз робить Кремль, жодним чином не входить в рамки навіть Мінських угод, до яких він часто апелює. Київська дипломатія повинна використовувати це постійно для захисту власних позицій. Минулого пленарного тижня ми у Верховній Раді закликали міжнародне співтовариство не визнавати легітимність виборів в РФ та її подальші рішення у разі голосування на тимчасово окупованій частині території України», — підкреслив Андрій Осадчук.

Підписуйся на нашi

ще новини