Україна розраховує на підтримку Байдена у боротьбі з агресором і корупцією, — Кіра Рудик

Україна розраховує на підтримку Байдена у боротьбі з агресором і корупцією, — Кіра Рудик

Сьогодні підтримка США потрібна Україні, як ніколи, і багато українців сподіваються на її посилення під керівництвом новообраного президента Джо Байдена. Про це заявила Кіра Рудик у своїй статті для Atlantic Council.

Саме підтримка США може стати тим важелем, що нарешті змінить на користь України баланс сил у перемовинах з Росією про припинення війни і деокупацію українських територій.

США також мають змогу ефективно пояснити Володимиру Зеленському, що західна підтримка напряму залежить від антикорупційних зусиль і реформи правосуддя в Україні.

Пряма мова Кіри Рудик, народної депутатки України, голови партії «Голос»:

— Ця підтримка США буде критичною для України. Є також сподівання, що голосна підтримка новообраного президента Байдена могла б стати прикладом для інших західних країн. Включно з тими, які раніше пропонували лише обмежену підтримку в боротьбі України проти російської агресії. <…>

Поточні Мінські домовленості та ширший Нормандський формат за участю Німеччини і Франції результатів не дали. Навіть гірше: Москва знайшла спосіб використовувати ці платформи для власного дистанціювання від конфлікту і легалізації проксі-режимів, встановлених нею в окупованих Донецьку і Луганську в 2014 році. <…>

Росія домінує у нинішньому нерівному форматі перемовин. Найлогчнішим рішенням цієї проблеми буде залучення найпотужнішої країни світу. Тому я переконана, що за переговорним столом поряд з Україною на будь-яких подальших мирних перемовинах мають сидіти США. <…>

Західний тиск — єдине, що зараз стримує Президента Володимира Зеленського від того, щоб воскресити всю корумповану архітектуру дискредитованого політичного минулого. Українські демократичні сили сподіваються, що нова адміністрація США дасть Зеленському і його команді зрозуміти, що стала західна підтримка напряму залежить від того, як Київ виконує власні зобов'язання щодо антикорупційних зусиль і реформ правосуддя.

У 2021 році Україна святкуватиме 30 років незалежності. За останні три десятиріччя США були в числі найсильніших партнерів і найближчих союзників України. Сьогодні Україна навіть більше, ніж будь-коли, потребує американської підтримки у боротьбі проти авторитаризму і корупції.

Підписуйся на нашi

ще новини