Українці не зможуть отримати колективний імунітет від COVID-19 без додаткових ресурсів на вакцину та її розповсюдження, — Ольга Стефанишина

Українці не зможуть отримати колективний імунітет від COVID-19 без додаткових ресурсів на вакцину та її розповсюдження, — Ольга Стефанишина

Коротко: Фінансування у поточному проєкті Держбюджету-2021 і програми COVAX з вакцинації від коронавірусу не достатньо для України, щоб населення виробило колективний імунітет.

Докладно: Залучення України до світової ініціативи COVAX дозволить безкоштовно отримати 8 мільйонів доз вакцини. Завдяки цьому можна буде провакцинувати 10% населення країни — 4 мільйони людей, адже вакцину потрібно буде вводити двічі.

Також у бюджеті-2021 закладено 2,6 мільярдів гривень на вакцину від COVID-19, що дозволить додатково провакцинувати близько 11,5 мільйонів українців у разі, якщо вакцина коштуватиме 4$ за дозу. Хоча й незрозуміло, коли саме держава зможе закупити ці дози вакцини.

Однак цієї кількості все одно недостатньо для формування колективного імунітету — адже загалом, за оптимістичним сценарієм, Україна зможе провакцинувати лише 15,5 мільйонів людей з необхідних для цього близько 27 мільйонів.

Пряма мова Ольги Стефанишиної, депутатки фракції «Голосу» у Верховній Раді, членкині комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування:

— Україна повинна шукати ресурси для отримання додаткових партій вакцин: в першу чергу закладати більше грошей у держбюджет та домовлятися з міжнародними виробниками.

За нашими підрахунками видатки на закупівлю вакцини від COVID-19 в державному бюджеті України на 2021 повинні бути, як мінімум, подвоєні та складати не менше 5,2 мільярди гривень.

Також потрібно розуміти, що бюджет на саму вакцину — це лише частина з усіх видатків. Треба враховувати витрати на розхідні матеріали: голки, шприци та коробки для утилізації, маски та рукавички для лікарів, а також витрати на холодильники, транспортування вакцини тощо.

Підписуйся на нашi

ще новини