Українці отримають безпечну донорську кров: Рада ухвалила закон «Голосу»

Українці отримають безпечну донорську кров: Рада ухвалила закон «Голосу»

Коротко: Верховна Рада ухвалила законопроєкт «Голосу» № 3648, який дозволить українцям безкоштовно та швидко отримувати донорську кров і ставати донорами.

Детально: Система крові стане керованою та ефективною, донорство крові буде добровільним і безкоштовним.

За законопроєктом, донорську кров тепер перевірятимуть за європейськими стандартами, тому вона буде якісною та безпечною. Створять електронний реєстр донорів, щоб швидко знаходити потрібних донорів.

Також донори зможуть здавати кров там, де їм зручно, а не за пропискою. Ними можуть стати іноземці та люди з тимчасовою посвідкою на реєстрацію.

Пряма мова Ольги Стефанишиної, народної депутатки фракції «Голос» та авторки законопроєкту:

— Сьогодні парламент зробив революційний крок: ми повністю змінили законодавство в системі крові. Чверть століття закон щодо донорства крові не змінювався, а донорської крові ставало все менше. Це призвело до того, що в Україні втричі менше донорської крові, ніж рекомендує ВООЗ. А 2500 пацієнтів потенційно інфікується ВІЛ та гепатитами щороку.

Закон «Голосу» змінює цю ганебну ситуацію і дозволяє кожному українцю отримати необхідні йому компоненти крові вчасно, якісно та безпечно. Тепер МОЗ має цей закон виконати.

Підписуйся на нашi

ще новини