Україні потрібен майданчик для мирних перемовин за участі США та Великої Британії, — Сергій Рахманін

Україні потрібен майданчик для мирних перемовин за участі США та Великої Британії, — Сергій Рахманін

Остання розмова між керівництвом Німеччини, Франції та Росії засвідчила, що Мінський процес зайшов у глухий кут, а його учасники не сприймають Україну як серйозного гравця. Керівництво України мусить це визнати та ініціювати створення паралельного майданчика для мирних перемовин за участі США, Великої Британії та країн-сусідів України.

Поки українська влада зволікає з цим, українські бійці гинуть під час так званого режиму припинення вогню, якого ворог не дотримується. А процес реалізації плану, накресленого ще позаторік Нормандською четвіркою, не рухається.

Так, не відбувся обмін усіх утримуваних осіб. Гуманітарне розмінування у зазначених точках не ведеться. КПВВ у Золотому та Щасті так і не розпочали свою роботу. Представники Міжнародного Червоного Хреста не отримали дозвіл відвідувати українських заручників та військовополонених на тимчасово окупованих територіях. А представники СММ ОБСЄ досі не мають можливості безперешкодно пересуватися по окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Пряма мова

Сергій Рахманін, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Перемовини у форматі відеоконференції, що відбулися між Ангелою Меркель, Еманнюелем Макроном та Володимиром Путіним зафіксували існуючий статус-кво: Захід сприймає Росію як опонента або навіть як ворога, проте рахується з ним як із сильним гравцем. Натомість Україні він симпатизує, сприймає її як союзника, але серйозним гравцем не вважає.

Режим припинення вогню, на який покладали завищені надії керівники України, фактично не дотримується. Натомість суттєво збільшуються втрати в українських Збройних Силах, і є підстави вважати, що режим припинення вогню буде порушуватися все частіше.

Українська влада має відійти від хибного шляху — мусить припинити ходити по зачарованому колу Мінських домовленостей. Можливо, настав час реалізовувати пропозиції партії «Голос», викладені у Стратегії холодної деокупації. І вийти з ініціативою створення паралельного перемовного майданчика, який би охоплював проблеми деокупації усіх окупованих територій України. Залучивши туди США з Великою Британією, а можливо, і наших сусідів, таких як Польща і Туреччина.

Поява нового майданчика жодним чином не заперечує існування Нормандської четвірки. Але це передбачатиме певне оновлення загального перемовного процесу, здатне надати нове дихання мирним перемовинам.

Підписуйся на нашi

ще новини