Умови для успішного результату з конфіскації заморожених активів рф є, потрібно посилювати роботу, — Кіра Рудик

Умови для успішного результату з конфіскації заморожених активів рф є, потрібно посилювати роботу, — Кіра Рудик

Для зрушень у питанні конфіскації заморожених активів рф є дедлайн — вибори президента у США. До цього часу Україна і партнери мають або вже почати конфіскацію російських коштів, або зафіксувати в документах наміри це зробити якнайшвидше. На цьому наголошує народна депутатка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудих у колонці для видання «Українська правда».

«У питанні конфіскації заморожених російських активів є дедлайн — 5 листопада 2024 року, вибори президента у США. До цього часу наша програма-максимум — конфіскувати заморожені активи рф, програма-мінімум — зробити так, щоб жоден наступний господар Білого Дому не зміг відкотити санкції назад і передати ці кошти кремлю в рамках певних домовленостей. Тож нам треба, як ніколи, посилити роботу з партнерами», — підкреслює лідерка «Голосу».

За словами Кіри Рудик, усі умови для успішного результату є.

«Група експертів з правових питань схвалила арешт заморожених активів російського центрального банку на $300 млрд, оскільки такі дії дозволені міжнародним правом з огляду на масштаби вторгнення росії в Україну. Відповідного листа вони надіслали країнам Великої сімки.

Також у резолюції Європарламенту на підтримку України від 29 лютого 2024 року є заклик до ЄС створити надійні правові механізми для конфіскації заморожених російських активів. Ці кошти мають бути направлені на відбудову зруйнованого і на компенсації жертвам», — пояснює народна депутатка.

При цьому конфіскація заморожених активів рф стала би виходом як для нашої держави, так і для партнерів.

«Україна отримала би необхідні їй кошти, партнери би полегшили фінансовий тягар, політики мали би відповідь на чимало запитань своїх виборців. Але головне – інші тоталітарні режими побачать чіткий сигнал, що агресія проти суверенних держав не залишається без відповіді», — акцентує політикиня.

Підписуйся на нашi

ще новини