Уряд мав запобігти трагедії на Прикарпатті, а не зрізати фінансування охорони довкілля на 96%

Уряд мав запобігти трагедії на Прикарпатті, а не зрізати фінансування охорони довкілля на 96%

Коротко: Те, що зараз відбувається на Прикарпатті, — страшна трагедія, якій можна було б з легкістю запобігти і якій мав запобігти Кабінет Міністрів. Але замість цього обидва уряди Зеленського 9 місяців гралися в політичні пасочки: то об'єднували, то роз'єднували міністерства, знехтувавши екологічною політикою і екологічною безпекою українців. А з програми фінансування природохоронних заходів уряд просто забрав 96% коштів.

«Голос» вимагає їх повернення, а також виплати належних компенсацій постраждалим від стихії і розробки планів управління територіями та ризиками повеней, щоб не допустити наступних трагедій.

Детально: Ризики, на які закрив очі уряд, побачив парламент: законопроект про повернення відібраних у природоохоронної сфери грошей співавторства депутатки фракції «Голосу» Лесі Василенко був поданий тижні тому. Саме для того, щоб запобігти катастрофічним наслідкам безвідповідального ставлення до довкілля.

Уряду не потрібен для цього окремий закон, але без парламентського контролю, схоже, не обійтися. Партія «Голос» наполягатиме на системних заходах із попередження таких трагедій.

Пряма мова Лесі Василенко, депутатки фракції «Голос» у Верховній Раді:

— Кілька місяців тому ми бачили цю неспроможність центральної влади на прикладі масштабних пожеж у Чорнобильській зоні. Тільки минулого тижня з’явився міністр енергетики і захисту довкілля. Тільки 19 червня зареєстрували юридичну особу цього Міністерства. Тільки зараз на конкурсах обирають команду. Поки уряд грається в політичні пасочки, нема кому займатись лісовими пожежами, безконтрольними вирубками і повенями.

Зараз уряд має забезпечити все, аби люди, які постраждали від цієї катастрофи, отримали належні виплати. Чи уряд буде спроможний на це — це питання, бо бюджету немає, бюджетних планів немає.

Але основне питання — що зробить уряд, щоб попереджати настання цих ситуацій в майбутньому. Набагато важче розбиратися з наслідками, а деякі з них — неможливо компенсувати, тому їм необхідно запобігати.

Скупий і дурний завжди платить двічі. Але ця народна мудрість абсолютно неприйнятна, коли мова йде про роботу уряду, який несе відповідальність за життя українців і за нашу з вами безпеку.

Підписуйся на нашi

ще новини