Уряд має виділити кошти на закупівлю засобів індивідуального захисту для виборчих дільниць, — Кіра Рудик

Уряд має виділити кошти на закупівлю засобів індивідуального захисту для виборчих дільниць, — Кіра Рудик

Місцеві вибори повинні відбутися чесно та безпечно. Але Кабінет міністрів знову перекладає відповідальність на місцеву владу і змушує на місцях шукати кошти на закупівлю масок, антисептиків, дистанційних термометрів. Це не припустимо – адже у нас є Фонд боротьби з COVID-19.

«Голос» вимагає від уряду забезпечити абсолютно усі виборчі дільниці та членів ТВК необхідними засобами індивідуального захисту. Про це заявила Кіра Рудик, голова партії «Голос», у Черкасах під час представлення кандидатів на місцеві вибори. Облаштувати робочі місця членів комісій під час виборів відповідно до карантинних заходів. Українці мають приходити на виборчі дільниці і не боятися за своє здоров’я.

Пряма мова голови партії «Голос» Кіри Рудик:

— Владі не слід шукати підстави для перенесення місцевих виборів. Бо місцеву владу треба обрати. А завдання уряду зробити так, щоб вибори наприкінці жовтня були чесними і люди могли проголосувати без загрози для свого здоров’я.

Але в Шмигаля традиційно пішли своїм вже перевіреним шляхом — переклали забезпечення дільниць протиепідемічними засобами на місцеву владу. Це означає, що місцева влада має знайти, де взяти гроші, щоб забезпечити дільниці масками, антисептиками, безконтактними термометрами. Чи є для цього зайві ресурси в регіонах? Ні.

Я подивилася дані Держказначейства. Станом на вчора місцеві бюджети заробили на 11 мільярдів менше, ніж планували на початку року. Через це вони вже поскорочували фінансування таких капітальних програм як ремонти доріг, оновлення водогонів тощо. Більше того, місцева влада витратила більше 3 мільярдів гривень на закупівлю медобладнання, ліків, масок та халатів. Забезпечення шкіл теж поки на них. Хоча постанову «Голосу» про перерозподіл грошей з коронавірусного фонду на потреби освіти парламент минулого тижня ухвалив.

Гроші на протиепідемічні заходи є. Ми ще в квітні виділили для цього 66 мільярдів гривень. З них зараз використано менше 24 мільярдів. Тому «Голос» буде вимагати, щоб уряд виділив гроші на протиепідемічні заходи саме з коронавірусного фонду, а не знекровлював ще більше місцеві бюджети.

Підписуйся на нашi

ще новини