Уряд має забезпечити якісне дистанційне навчання, доступне для всіх дітей, — «Голос»

Уряд має забезпечити якісне дистанційне навчання, доступне для всіх дітей, — «Голос»

Дистанційна освіта під час коронавірусу — ще один провал уряду та Міністерства освіти і науки зокрема. Уже рік триває пандемія, але в Україні досі на налагоджена ефективна система онлайн-навчання, а питання створення єдиної платформи для навчання ніяк не просувається.

Пандемія показала, що Україна не готова до якісного онлайн-навчання: не всі батьки можуть забезпечити своїх дітей гаджетами для цього, і не всі вчителі здатні побудувати навчальний процес ефективно.

«Голос» вимагає, щоб уряд допоміг родинам отримати потрібну техніку для онлайн-навчання, а також створив єдину онлайн-платформу для дистанційного навчання учнів по всій країні.

Пряма мова

Вадим Васильчук, депутат фракції «Голосу» в Київраді, голова постійної комісії Київради з питань освіти і науки, сім'ї, молоді та спорту:

— Найбільше питання до дистанційної освіти — далеко не кожна родина може забезпечити всіх дітей засобами для навчання. Кожній дитині потрібен окремий гаджет і простором для навчання, але не у всіх є просторе житло. І коли одночасно в кількох дітей ідуть уроки, це створює справжні проблеми.

Друга проблема — як вчасно почалося навчання і яка якість навчального процесу. Немає єдиної платформи для дистанційного навчання, а вчителі використовують різні соцмережі — Zoom чи Viber. Вихід один — влада повинна створити спільну якісну платформу, де вчителі могли б організувати якісне онлайн-навчання.

На мою думку, уже є кілька непоганих платфор, тому Міністерство освіти та науки мало б активніше сідати з ними за перемовини. Запускати пілотні проєкти в школах, тестувати їх— аби ми вийшли урешті на нормальний рівень дистанційного навчання.

Наразі у Києві також немає окремої платформи, кожна школа використовує свою. Усього в столиці десь 8-9 різних способів дистанційного навчання. Поки Департамент освіти та науки не давав своїх оцінок їх якості — важко сказати, яка більш ефективна.

«Голос» у Київраді з новоствореною комісією з питань ІТ планує прискорити цей процес та отримати чітку відповідь про дистанційного навчання. Адже іти знову пішли на локдаун, а за рік у них так і не з’явилось чіткої програми.

Підписуйся на нашi

ще новини