Уряд на закритому засіданні пропихнув плагіатора та корупціонера часів Януковича на посаду міністра освіти. Але ми маємо чим відповісти, — Інна Совсун

Уряд на закритому засіданні пропихнув плагіатора та корупціонера часів Януковича на посаду міністра освіти. Але ми маємо чим відповісти, — Інна Совсун

Коротко: Реагуючи на призначення в.о. міністра освіти і науки корупціонера та плагіатора Сергія Шкарлета, заступниця голови партії «Голос» Інна Совсун зареєструвала законопроект, який забороняє займати посади в уряді та на держслужбі особам, у дисертаціях яких офіційно виявили плагіат. Також депутатка звернулася до Національного агентства із забезпечення якості освіти з вимогою офіційно перевірити наукові роботи Шкарлета на плагіат.

Детально: Незважаючи на численні публічні протести наукової та освітньої спільнот, депутатів та активістів, уряд на закритій частині засідання призначив виконуючим обов’язки міністра освіти і науки одіозного ректора Чернігівського технологічного університету Сергія Шкарлета. Цей ректор відомий тим, що використав чужі наукові роботи у своїх, підтримував Януковича, був членом «Партії регіонів», а також купив за державний кошт розкішне авто вартістю понад 1,6 млн грн.

Призначення пана Шкарлета очільником МОН всупереч думці експертів і навіть профільного комітету Верховної Ради свідчить не лише про кадровий голод у команді президента. Це також ознака відсутності стандартів якості для осіб, які керують країною.

Тому «Голос» вирішив, що такий стандарт треба розробити та зафіксувати законодавчо. Заступниця голови партії народна депутатка Інна Совсун внесла законопроект, який забороняє займати посади членів Кабінету міністрів та державної служби особам, у дисертаціях яких офіційно виявили плагіат. Адже академічна недоброчесність не є вузькою проблемою якості освіти і науки. Плагіатори — це люди некомпетентні, адже у них не вистачило професіоналізму самостійно написати дисертацію. Плагіатори — це також люди недоброчесні, із сумнівною професійною етикою. Вони не можуть займати суспільно важливі посади.

Також депутатка звернулася до Національного агентства із забезпечення якості освіти, яке уповноважене виносити рішення про наявність порушень академічної доброчесності, з вимогою надати офіційний висновок щодо доброчесності у наукових роботах новопризначеного т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета.

Пряма мова Інни Совсун, заступниці голови партії «Голос», народної депутатки Верховної Ради України:

— Існує ціла низка причин, чому Верховна Рада вирішила не призначати пана Шкарлета міністром освіти і науки. Але, як бачимо, волі парламенту виявилося недостатньо — уряд пішов напролом і всупереч усім прийняв те рішення, яке й планував. Що з цим робити? Два дні тому я як народна депутатка звернулася до Національного агентства із забезпечення якості освіти (НАЗЯВО) з проханням дати оцінку щодо можливого плагіату в роботах пана Шкарлета. НАЗЯВО є тією державною інституцією, яка має право й повноваження працювати з питаннями академічної доброчесності, тому їхній висновок є визначальним у цьому питанні.

А сьогодні зранку я відправила на реєстрацію проект закону, яким ми пропонуємо заборонити займати посади ректорів, членів уряду особам, у роботах яких виявили плагіат. Чимало депутатів виявили бажання підписати цей законопроект. І я наполягатиму на винесенні цього проекту до зали парламенту. Адже якщо ми будуємо нову країну, нову освіту, то жодні посади не мають займати плагіатори — так само, як не можуть їх займати корупціонери.

Підписуйся на нашi

ще новини