Уряд провалив підтримку бізнесу на час пандемії, а тепер не може забезпечити вакцинацію співробітників, — Ярослав Железняк

Уряд провалив підтримку бізнесу на час пандемії, а тепер не може забезпечити вакцинацію співробітників, — Ярослав Железняк

Через дії влади коронавірус став не лише медичним, але й економічним випробуванням, зокрема для бізнесу. Спочатку підприємці зіткнулися з проблемою отримати вісім тисяч допомоги від держави, зокрема через недосконалу систему та обмеження по основним КВЕДам, а потім проблемою було отримати спецперепустку для працівників на час обмеження громадського транспорту. Про це заявив голова фракції «Голос» у Верховній Раді Ярослав Железняк.

Політик зазначив, що зараз у компаній виникла нова проблема. Влада пообіцяла можливість отримати вакцину на колектив від 50 співробітників, але по факту за три тижні роботи системи є лише один успішний кейс.

«22 квітня МОЗ анонсувало можливість для компаній подавати заявки на вакцинацію своїх колективів. Лише за першу добу зареєструвалися близько ста компаній. На жаль, ми знаємо, що за три тижні вдалося організувати вакцинацію лише львівському ІТ-кластеру. У багатьох інших компаній від державних підприємств та міністерств до металургійних комбінатів історія однакова — зібрали список, подали заявку, а у відповідь отримали «чекайте на дзвінок від кількох тижнів до кількох місяців», — говорить нардеп.

Остання заборона МОЗу вакцинувати людей поза чергою, визначеною планом міністерства, ставить під сумнів реалізацію програми корпоративної вакцинації від уряду, переконаний Ярослав Железняк. Відсутність прозорої електронної системи реєстрації заявок компаній не дозволяє відслідковувати їхній стан.

Втім, за словами політика, вакцинація колективів могла б значно активізувати темпи вакцинації та надати вакцину тим, хто хоче вакцинуватися, оскільки зараз, на жаль, найбільше охоплені вакцинами категорії населення 60+, але частка населення цього віку, яка отримала вакцину, становить лише близько 3%.

«МОЗ провалив систему тестування населення — за останніми даними близько 60-70% тестів українці роблять за власний кошт у приватних лабораторіях. Поки виглядає так, що в результаті організація вакцинації співробітників так само ляже на плечі роботодавців», — резюмує Ярослав Железняк.

Підписуйся на нашi

ще новини