Уряд свідомо маніпулює з кількістю хворих на COVID-19, — Олександр Лінчевський

Уряд свідомо маніпулює з кількістю хворих на COVID-19, — Олександр Лінчевський

Українцям не показують реальну картину із захворюваністю на COVID-19. Уряд маніпулює з цифрами: кількістю хворих, проведеними тестами, числом кисневої апаратури і під’єднаних до кисню лікарняних ліжок. Статистика, яку публікує МОЗ, не відображає реального стану із захворюваністю. І через це українці легковажно ставляться до COVID-19.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України з початку грудня щоденна кількість проведених ПЛР-тестів знизилась з 40 до 35 тисяч. Кількість виявлених випадків захворювання на COVID-19 знизилась з 12,7 до 10 тисяч в день. В той самий час, кількість госпіталізацій зросла з 1,4 тисячі до 2,6 тисяч щодня, а кількість смертей від ковіду залишилася незмінною.

«Голос» наполягає, що і уряд, і МОЗ зобов’язані показувати реальні дані, які стосуються захворюваності на COVID-19. Базуючись на фактичних цифрах, необхідно готувати медичні заклади, проводити закупівлі, облаштовувати приймальні відділення для хворих.

Пряма мова Олександра Лінчевського, кандидата медичних наук, депутата фракції «Голосу» у Київській міській раді:

— Як лікар-практик, я бачу, що уряд не має реальної картини, маніпулює цифрами тестування чи свідомо обманює. Уряд не знає точно скільки є кисневої апаратури та точок кисню у лікарнях. Тому після «намальованих» щоденних таких офіційних звітів люди все більше ставляться до коронавірусу легковажно.

Що потрібно зробити зараз: збільшити кількість тестувань. Перевіряти стількох людей, щоб відсоток позитивності прямував до 5. На одного хворого — 20 обстежених здорових. Це буде індикатором того, що тестування проводять у достатній кількості. Мають бути доступні лабораторії, система тестувань і відстеження контактних осіб в ізоляції.

Для чого уряд впроваджує карантин з 8 до 24 січня? Підхід «давайте просто зробимо карантин» позбавлений сенсу. В ідеалі такі заходи роблять, щоб не закрити усіх вдома на ключ, щоб не вешталися, а підготувати медичну систему. Карантин у всьому світі робиться для того, щоб зменшити навантаження на медичну систему. Зробити за цей час медичні закупівлі, забезпечити масками та рукавицями, кисневою апаратурою, провести ремонт, підготувати команди медиків, бо ж у нас продовжують лікарі звільнятися. Обладнати окремі лікарні повністю під ковідні і там приймати пацієнтів. Можна облаштувати певні заклади для прийому пацієнтів із ковідом. А решта повинні працювати у звичайному режимі. Другий варіант — відкрити у лікарнях ковідні відділення. Це питання місцевого самоврядування та готовності міністерства та уряду допомагати.

У нас же після карантину традиційний підйом статистики. І уже вкотре ніхто не знає на урядовому рівні, що з тим підйомом робити. Тому якщо уряд не почне діяти свідомо і професійно — не думаю, що за три тижні у січні ми матимемо іншу картину, ніж зараз.

Підписуйся на нашi

ще новини