Утеплення та модернізація будинків зменшить платіжки українців: постанова «Голосу»

Утеплення та модернізація будинків зменшить платіжки українців: постанова «Голосу»

Коротко: Уряд виділяє недостатньо коштів на енергоефективність, через що громади втрачають кошти, а українці — отримують збільшені платіжки. Депутатка «Голосу» Інна Совсун підготувала проєкт постанови про збільшення фінансування енергоефективності до щонайменше 2 мільярдів гривень.

Докладно: Наразі на програму енергоефективності виділили лише 250 мільйонів гривень, хоча потрібно значно більше грошей, щоб утеплити будинки та забезпечити українців «теплими кредитами».

В Україні більше 60 тисяч немодернізованих будинків, на які потрібно витратити щонайменше 300 мільярдів гривень. Ще понад 70 тисяч громадських будинків взагалі не мають грошей на утеплення та модернізацію. За даними Мінрегіону, потрібно 40 мільярдів євро на модернізацію житлових будинків.

Пряма мова Інни Совсун, народної депутатки України, заступниці голови партії «Голос»:

— Що робити, щоб українці менше платили за газ, і при цьому гарантувати, що у квартирах буде тепло? Для цього потрібно впроваджувати програми енергоефективності. Це рішення, яке не дасть моментального ефекту. Але нам треба зрештою навчитись планувати на майбутнє.

Програми енергоефективності — це водночас спосіб зменшити витрати українських родин на комунальні послуги, а також — внесок у боротьбу зі змінами клімату. Адже чим менше газу ми спалюємо — тим менше забруднюємо повітря.

На жаль, український уряд не планує наперед. До ухвалення бюджету-2021 ми неодноразово попереджали, що у ньому заклали недостатньо коштів на енергоефективність. І партнери з ЄС також це підкреслювали. Але бюджет вже ухвалили, про зиму не думали, і тепер ця тема знову актуальна. Ми ж наполягаємо, що інвестуючи в енергоефективість, можна буде уникнути кризових ситуацій з газом в майбутньому.

Але якщо ми далі будемо жити за логікою «як нам пережити зиму» і не будемо планувати на довший період — то марно очікувати на справжній прогрес.

Підписуйся на нашi

ще новини