В парламенті зареєстрували першу частину законопроектів з пакета «Кримська платформа», — Рустем Умєров

В парламенті зареєстрували першу частину законопроектів з пакета «Кримська платформа», — Рустем Умєров

Україна сьогодні зробила важливий крок на шляху до деокупації та реінтеграції Криму. У парламенті зареєстрували першу частину законопроектів з пакета Кримської платформи. Про це сказав народний депутат та співголова міжфракційного об'єднання Кримська платформа Рустем Умєров.

Сьогодні президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроект про корінні народи, як невідкладний.

«Символічно, що законопроект зареєстровано саме в День пам’яті депортації кримських татар. Для кримськотатарського народу — це дуже важливий закон. Кримські татари чекали майже 30 років на цей закон. Сподіваюсь до першого установчого саміту Кримської платформи цей закон разом з іншими з кримського пакета буде ухвалено парламентом та підписано головою держави», — сказав Рустем Умєров.

Він пояснив, що корінні народи — це ті, які не мають іншої історичної Батьківщини за межами України.

Сьогодні в українському законодавстві існує прогалина. У 92 статті Конституції йдеться, що права корінних народів визначаються виключно законами України, а самого закону, який їх визначає, не було.

«Коли окупант забороняє діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, Україна на найвищому рівні закріплює права та політичні інституції кримських татар. Це потужний сигнал для нашого народу та всього світу — Україна та кримські татари сьогодні єдині в боротьбі за повернення наших земель», — сказав Умєров.

Рустем Умєров також ініціював законопроект про скасування Вільної економічної зони «Крим». Його зареєстрували в парламенті.

Парламентар пояснив, що закон 2014 року вже давно не відповідає сучасним реаліям. ВЕЗ «Крим» порушує права людей, які залишилися жити в Криму після початку тимчасової окупації півострова.

«Сьогодні люди, які мають кримську прописку, юридично вважаються іноземцями. Вони банально обмежені доступом до банківських послуг або мають сплачувати податок при спадкуванні майна, як іноземці. Ми це прибираємо», — сказав Умєров.

Він додав, що скасування цього закону — це захист національних інтересів України. Він не тільки не допомагає українському бізнесу, а створює можливості для тіньових схем роботи з окупантами.

«Ми визнаємо недійсними ліцензії та спецдозволи, видані до початку окупації. Їх не можна буде продовжити без перереєстрації. Зараз такі ліцензії є дійсними. Тобто на підставі дозволів і ліцензій, виданих до окупації, можна було на підставі закону про ВЕЗ легально займатися бізнесом проти інтересів України», — пояснив парламентар.

Серед інших пропозицій законопроекту заборона постачання води в Крим до його деокупації та торгівлі на окупованих територіях. Рустем Умєров пояснив, що пропонує не просто скасувати закон про ВЕЗ Крим. Разом з колегами він пропонує перенести в інші закони всі позитивні моменти, які були в ВЕЗ Крим. Наприклад, порядок перетину кордону або скасування обов'язкової сплати податку та звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації.

«Я вдячний своїм колегам з Представництва президента України в Криму, громадським організаціям та кримським експертам за допомогу в підготовці законопроекту. Це один з кроків до деокупації Криму. Щодня працюємо спільно щоб наблизити день, коли окупант залишить наші землі», — додав Рустем Умєров.

Підписуйся на нашi

ще новини