Вакарчук: Мажоритарній виборчій системі немає місця в новій українській політиці

Вакарчук: Мажоритарній виборчій системі немає місця в новій українській політиці

Святослав Вакарчук підтримує проведення виборів до Верховної Ради на базі нової виборчої системи, але застерігає: не варто міняти шило на швайку. Партійні списки мають бути пропорційними та відкритими.

На думку лідера політичної партії “Голос”, мажоритарна складова виборчої системи – основна причина корупції у Верховній Раді.

“Гречка, готівка, адмінресурс – найлегший шлях до перемоги на окрузі. А, купивши таким чином мандат, про інтереси виборця та дотримання обіцянок мало хто думає. Це обман виборця, який не має права на існування в новій політиці”, – сказав Святослав Вакарчук.

Мажоритарники не тільки з готовністю міняють своє політичне забарвлення, прийшовши у Верховну Раду, а й працюють значно менш ефективно. За даними порталу відкритих даних Верховної Ради, депутати, які пройшли за списками, ініціюють успішні законопроекти удвічі частіше, ніж мажоритарники. Серед законопроектів, поданих лише мажоритарниками, було підписано 5,9%, а лише “списочниками” – 25,6%.

Вакарчук не погоджується з поверненням до законодавства виборчих блоків. “Допуск до виборів ситуативних блоків дозволяє олігархам заводити у Верховну Раду підконтрольних людей. Таким чином, у Парламент потрапляють політичні проекти без ідеології та принципом, створені виключно для обслуговування приватних інтересів своїх спонсорів. Вони не мають шансів завоювати довіру виборців і набрати достатньо голосів, а тому об’єднуються у блоки. Це махінація. До Верховної Ради повинні потрапляти партії, які користуються народною підтримкою, а не просто кон’юнктурно використовують закон”.

Саме за таким законом відбулися вибори в Раду VI скликання, завдяки якій режим Януковича отримав тотальний контроль за державою, нагадав Вакарчук.

“П’ятивідсотковий виборчий бар’єр – це бар'єр народної довіри. Якщо політична сила не може подолати його, вона не має права представляти інтереси українського народу у Верховній Раді. Розрізнений Парламент, неспроможний сформувати дієздатну більшість для прийняття доленосних для всієї країни рішень – це загроза національній безпеці”, – наголосив Вакарчук.

Підписуйся на нашi

ще новини