Вакарчук: Підвищення зарплат вчителям — це не популізм. Це реально навіть у 2020 році

Вакарчук: Підвищення зарплат вчителям — це не популізм. Це реально навіть у 2020 році

Заробітна плата вчителів повинна бути якнайшвидше підвищена до мінімального рівня, передбаченого законом «Про освіту»: трьох мінімальних зарплат або чотирьох прожиткових мінімумів. Відповідні видатки можуть бути закладені у державний бюджет на наступний рік, якщо провладна більшість у Верховній Раді замість відновлення корупційних схем зверне увагу на потреби простих людей.

Про це заявив на мітингу освітян під Верховною Радою лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук. Він нагадав, що фракція «Голосу» наполягала на підвищенні зарплат вчителів вже у 2020 році й не підтримала бюджет, де видатки на освіту були навіть зменшені порівняно з минулим роком — з 6% до 5,6% ВВП.

«Те, що говорять про позиції «Голосу», що ми нібито проти вчителів, — це неправда. Ми і я особисто виступаємо за те, щоби, по-перше, нарешті зарплата вчителів відповідала закону і Конституції — щоб мінімальна зарплата вчителя була піднята до трьох мінімальних зарплат або чотирьох прожиткових мінімумів. Сьогодні ця норма не виконується. І ми, в партії «Голос», — перші, хто за це виступив, виступає і виступатиме», — наголосив депутат.

Вакарчук повідомив, що напередодні представники «Голосу» зустрілися з головою Профспілки працівників освіти і науки України Георгієм Трухановим і домовилися спільно працювати над створенням належних умов праці вчителів.

«Для нас дуже важливо чути думку освітян, і жоден крок, принаймні з нашого боку, не буде зроблений до того, як ми разом із профспілкою і з представниками вчителів обговоримо і зрозуміємо цю позицію, — наголосив він. — Ми домовилися зібрати разом великий круглий стіл за участю представників профспілки, наших депутатів та інших законодавців. До речі, дуже приємно, що тут стоїть голова профільного комітету, і я сподіваюсь, що вони теж долучаться до цієї розмови. Нам потрібно напрацювати разом спільні зміни до законів так, щоб ви розуміли, що це відповідає вашим інтересам, а ми знали, що можемо це виконати. Правки, проти яких виступають освітяни, і які не ведуть до реального покращення їхнього становища, не будуть підтримані «Голосом».

Крім того, з минулого тижня «Голос» ініціював і почав проводити круглі столи з освітянами по всій Україні: «Ми вже провели таку зустріч в Тернополі. Найближчим часом — Харків, Кропивницький, Чернівці, а далі й інші міста. Ми хочемо почути не тільки на мітингу, — хоча мітинг дуже важливий, і правильно, що ви сьогодні прийшли, — а й у спокійній обстановці всі пропозиції та обговорити їх. Після того опрацювати це, ще раз винести на обговорення і тільки потім переходити до законодавчої роботи».

Публічна дискусія щодо нових правил та умов оплати вчителів дозволить освітянам донести до парламенту власне бачення і отримати реальний вплив на формування нового закону про середню освіту.

«Але навіть ці речі ми хотіли би робити тільки тоді, коли ми зрозуміємо, що базова зарплата всіх вчителів — незалежно від категорій, стажу чи надбавок, — була піднята. І це не популізм. Це реально зробити», — підкреслив Святослав Вакарчук.

Він запевнив, що добре розуміє, що сьогодні вчителі доведені до відчаю, змушені працювати понаднормово і братись за будь-яку насправді невластиву для професії роботу, щоб отримати хоча б якісь надбавки.

«Не потрібно принизливо додавати щось вчителю за те, що він не мав би робити. Я хочу, щоб ви всі достойно заробляли», — наголосив Вакарчук.

«Моя кінцева мета — та ж сама, що і ваша: я хочу, щоб ви достойно і почесно представляли свою професію. Я ніколи в житті не дозволю собі, щоб хтось раптом вирішив або комусь розказував, що я, Святослав Вакарчук, людина, яка виросла у вчительській, освітянській сім'ї, буду хоч щось робити проти вас. Тому повірте: я чую вас і розумію. І ті речі, які справді обурюють вас, ми відчуваємо і не збираємось нічого робити такого, що робило би ваше життя гіршим. Ми — ваші союзники. Я буду робити все, щоб ваша позиція була почута і достойна зарплата вчителя нарешті стала реальною. Не на словах, а на ділі», — заявив лідер «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини