Вакарчук: В Україні має запрацювати ринок землі без олігархів

Вакарчук: В Україні має запрацювати ринок землі без олігархів

9 липня 2019 — Ринок землі в Україні повинен нарешті запрацювати, але бути чітко врегульованим і запущеним таким чином, щоб від цього виграли українські фермери. Про це заявив лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Земельний ринок — це символічне питання про старих політиків. З 2000-х років депутати перед Новим роком бездумно натискають на кнопку та продовжують цей ганебний мораторій на продаж землі. Внаслідок чого в Україні досі ніяк не врегульоване це питання», — сказав Вакарчук. Він пояснив, що сьогодні малі фермери не можуть розвивати свої господарства — купувати техніку, обробляти землю і вкладати гроші в розвиток села, бо це чужа земля, яку завтра можуть здати в оренду іншій людині.

Тому партія «Голос» виступає за чітке врегулювання питання ринку землі в Україні. Лідер партії нагадав, що сьогодні посівних площ в Україні, за даними аерозйомки, на 2 млн га більше, ніж є в реєстрі українських земель. Це означає, що кожен рік хтось у тіні засіває 2 млн га землі та наживається на цьому, не сплачуючи нічого в бюджет. При цьому він наголосив, що виграти від скасування мораторію повинні українські фермери. Для цього має бути обмежена кількість землі, яку можна буде зібрати в одних руках, а доступ до землі мають отримати тільки громадяни України.

«Після багатьох років свідомого саботування цієї реформи ми розуміємо, що в цьому питанні нам необхідна виважена послідовна політика. Якщо ми бездумно зробимо вільний продаж землі так, як наші політики на початку 90-х зробили з промисловістю, просто отримаємо нових олігархів — земельних», — застеріг Святослав Вакарчук. Питання внесення змін до законодавства щодо земельної реформи має бути вирішено одразу на початку роботи нового парламенту, щоби потім 31 грудня ситуація з «неготовністю до мораторію» не повторилась знову, додав Вакарчук.

Підписуйся на нашi

ще новини