Вчителі мають заробляти більше. Більше за рахунок кваліфікації, а не перевірки зошитів – Голос

Вчителі мають заробляти більше. Більше за рахунок кваліфікації, а не перевірки зошитів – Голос

Як вплинуть поправки партії «Голос» до системи нарахування зарплат шкільним вчителям на їх зарплати? Якщо ви чули обурені заяви профспілок про «зменшення зарплат» – не вірте.

Насправді ми прагнемо, щоб вчителі заробляли більше. Але щоб це «більше» можна було здобути творчою працею, а не бюрократичними хитрощами. Щоб зарплата вчителя вищої категорії вже з наступного року становила 18 тисяч гривень. І щоб він отримував їх без принизливих «обов’язкових робіт».

Як цього досягнути?

? Надбавки за знання та розвиток, а не за паперову роботу

Вчителі десятиліттями сиділи у створеній ще в Радянському Союзі клітці з безглуздих правил, безлічі зайвих вимог та максимальної зарегульованості. Ми прагнемо зруйнувати цю клітку.

Аби отримувати хоча б схожу на гідну зарплату, викладач завжди був змушений виконувати надзвичайну кількість роботи, яка мало що має спільного із педагогікою та навчальним процесом. Замість завгоспа – вчитель чомусь має займатися інвентаризацією техніки, меблів та горщиків із квітами у своєму кабінеті. Замість системного адміністратора – обслуговувати комп’ютери у шкільному класі, вмикаючи та вимикаючи їх і оновлюючи ПО.

Учитель має планувати необхідні закупівлі. Вести інвентарну книгу. Щотижня носити додому кілограми зошитів і перевіряти їх ночами, піклуючись не про якість знань, а про те, чи написали учні «Класна робота». «Дайош ударні норми з кількості перевірених зошитів!».

Він це змушений робити, бо за кожну з цих активностей викладач отримує надбавки до своєї більш ніж скромної зарплатні. Стара система виключала можливість професійного розвитку вчителя, оскільки перетворила його роботу на гонитву за надбавками. У таких умовах дуже важко не втратити мотивацію та любов до своєї професії. Проте дуже легко забути про головну ціль роботи вчителя – дати дітям необхідні знання, які дозволять їм у майбутньому стати гідними членами суспільства, досягти успіху та злетіти соціальною драбиною.

? Доплати за якість роботи, а не тільки за її тривалість

Отримати додаткові гроші за професійний розвиток можна і зараз. Цілих 6%. Зате аж 30% можна отримати за роботу вчителем протягом 20 років. І неважливо, чи викладач ці 20 років сумлінно виконував свою роботу, викладаючись на повну, чи мляво перекладав папірці, зо дня в день переказуючи учням застарілі підручники.

Саме тому депутати партії «Голос» пропонують створити вільний простір для освітян, де викладач має усі можливості та стимули для професійного розвитку, набуття вищої кваліфікації, має час та необхідні умови, аби зосередитись на своєму головному завданні – виховувати розумних та вмотивованих молодих людей, здатних змінювати та розвивати державу. І головне – отримувати за це гідну й зрозумілим чином нараховану зарплату. Саме за професійний розвиток, який має стати оплачуваним.

? Наша пропозиція:

Створити цивілізований, прозорий та зрозумілий підхід до системи оплати праці вчителів. Майбутнє школяра залежить не від того, скільки часу викладач витратив на перевірку зошитів, правильність ведення щоденника та підрахунок кількості клітинок перед записом «Класна робота», а від того, наскільки професійно він чи вона викладає. І саме тому зарплата вчителя має залежати від його чи її кваліфікації. Зміни, які ми пропонуємо, дозволять вчителям незалежно від віку отримувати відповідну до їх кваліфікації зарплату та позбавлять їх необхідності виконувати купу непедагогічної роботи. Це утримає в школі молодь, а також збереже психіку бухгалтерів.

Справедливою та високою має бути саме базова зарплата, тож наша мета – підвищити оплату праці шкільного вчителя, позбавивши його принизливої гонитви за додатковою копійкою.

Страх перед змінами зрозумілий – якщо роками сидіти у клітці, то виходити з неї дійсно моторошно, бо навколо – незвичні умови, правила, надто багато свободи, з якою незрозуміло, що робити.

?Детальніше пояснює наша депутатка Інна Совсун у своїй колонці на УП. Життя.

Підписуйся на нашi

ще новини