Венеційська комісія підтримала вимоги «Голосу»: повернути ув’язнення за брехню в деклараціях, усі повноваження НАЗК і реформувати КСУ

Венеційська комісія підтримала вимоги «Голосу»: повернути ув’язнення за брехню в деклараціях, усі повноваження НАЗК і реформувати КСУ

Рішення Конституційного суду, яке спровокувало конституційну кризу в Україні, приймалося виходячи не з закону й міжнародної практики, а скоріше з приватним чи прихованим інтересом. Зараз необхідно терміново повертати ув’язнення за брехню в деклараціях, відновлювати повноваження НАЗК і розпочинати реформу КСУ. Це — головні висновки Венеційської комісії по одіозному рішенню КСУ.

Вони цілком збігаються з вимогами «Голосу» та напрямками роботи парламентської робочої групи з вирішення конституційної кризи.

І у складі цієї робочої групи, і в сесійному залі депутати «Голосу» неодноразово наголошували на необхідності зберегти кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, включно із позбавленням волі. Парламент ухвалив компромісний закон, але «Голос» вже підготував зміни до нього, що повертають ув’язнення за брехню в деклараціях.

Також терміново потрібно ухвалити закон про відновлення повноважень НАЗК і повноцінного електронного декларування. Декларування повинно бути відкритим, а механізм перевірки декларацій НАЗК — ефективним, в тому числі щодо суддів.

Пряма мова Ярослава Юрчишина, заступника голови партії «Голос», першого заступника голови комітету ВР з питань антикорупційної політики:

— Висновок Венеційської комісії, фактично, підкреслив основні проблеми та рішення, потрібні для виходу з кризи.

Перше. Справді, рішення КСУ приймалося виходячи не з закону й міжнародної практики, а скоріше з приватним чи прихованим інтересом. Судді в усьому розвинутому світі звітують і переважна більшість звітує по такій самій системі, як і інші чиновники. Хоча і з певними особливостями, які зараз пропонуються в підготовлених робочою групою проєктах законів.

Друге. Кримінальна відповідальність, в тому числі ув'язнення за брехню в деклараціях має з певного моменту наступати. Це повністю розв'язує руки Президенту, щоб накласти вето на прийнятий парламентом компромісний закон з вимогою повернути ув'язнення як вид покарання. Якщо цього не зробить Президент — «Голос» вже має підготовлений законопроєкт.

Третє. Терміново потрібно приймати закон про повернення повноважень НАЗК, посилювати відповідальність за брехню в деклараціях і приступати до реформи Конституційного суду, щоби унеможливити прийняття ним політичних рішень чи рішень в приватних інтересах.

Підписуйся на нашi

ще новини