Верховна Рада завдяки «Голосу» прирівняла добровольців до учасників бойових дій

Верховна Рада завдяки «Голосу» прирівняла добровольців до учасників бойових дій

Сьогодні парламент з двадцятої спроби нарешті прийняв закон, який надасть можливість людям, що добровільно стали зі зброєю в руках на захист української держави, отримати статус учасників бойових дій.

Рада попереднього скликання 19 разів намагалася вирішити питання добровольців, проте жоден з законопроектів не був прийнятий.

«Закон, який сьогодні прийняли у другому читанні, надає статус учасника бойових дій добровольцям. Це означає, що ті чоловіки та жінки, які добровільно брали участь у захисті територіальної цілісності і суверенітету України, абсолютно прирівнюються у статусі і, відповідно, у пільгах до учасників бойових дій, які воювали на сході у складі збройних сил України, Нацгвардії, прикордонних служб та інших державних військових формувань, залучених до антитерористичної операції», ― говорить співавторка закону депутатка від фракції «Голосу» Леся Василенко.

Тепер добровольці матимуть право на ті ж пільги, що й решта ветеранів російсько-української війни ― безкоштовне обслуговування в госпіталях та закладах охорони здоров’я, безкоштовні путівки в санаторії, 75% знижки на комунальні платежі, можливість стати на квартирний облік та отримати житло від держави, якщо людина не забезпечена ним. Також добровольці матимуть можливість отримати допомогу у соціально-професійній адаптації та психологічну реабілітацію.

«Я дуже рада, що редакція прийнятого закону була наближена до оригінального тексту законопроекту 2045-1, співавтором якого є я, а також юристи організацій, які надають підтримку ветеранам, добровольцям і членам їх сімей. Це дало можливість зробити так, аби статус учасника бойових дій отримували тільки ті, хто дійсно захищав Україну на фронті, а не бойовики, які брали участь з боку “ЛНР” і “ДНР” і підривали суверенітет України, працюючи на те, щоб України не існувало як держави», ― каже Леся Василенко.

Закон дозволяє надати свідчення трьох свідків, які є учасниками бойових дій, щоби підтвердити участь добровольця в антитерористичній операції, яка тривала до набрання чинності законом про особливості державного суверенітету в деяких районах тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей.

Підписуйся на нашi

ще новини