Відсутність експертиз та захисту — місяць після трагедії в Кагарлику. Депутати та адвокати говорять про «злиття» справи

Відсутність експертиз та захисту — місяць після трагедії в Кагарлику. Депутати та адвокати говорять про «злиття» справи

Народні депутати від фракцій «Голосу» та «Слуги народу», адвокати та потерпіла від нападу представників поліції публічно звинуватили правоохоронців у затягуванні розслідування у так званій «справі Кагарлику». Справа стосується згвалтування та катування у Кагарлицькому відділку поліції декількох осіб, яке відбулося місяць тому — 24 травня 2020 року.

Занепокоєння захисників викликають відсутність після місяця розслідувань висновків багатьох експертиз та особистого захисту потерпілої. На думку адвокатки потерпілої Олени Сотник:

«Біологічні експертизи, на результати з більшості яких слідство чекає вже понад місяць, зазвичай робляться не більше, ніж за два тижні. Це викликає велике занепокоєння, та сумніви чи не можуть бути висновки сфальсифіковані. Також дивним є призначення деяких експертиз лише зараз — у формі додаткових, хоча за своєю суттю питання по них могли бути поставлені експертам одразу», — вважає адвокатка.

Друга адвокатка Нелі Тетяна Козаченко підкреслила, що експертизи є необхідними:

«Експертизи є вкрай важливими зараз, — зазначила пані Козаченко. —Вони допоможуть залишити підозрюваних у скоєнні цього жахливого злочину під вартою. В іншому випадку існує великий ризик, що затримані поліцейські вийдуть на свободу та чинитимуть тиск на Нелю й будуть її залякувати».

Окремо учасники конференції потерпілої звернули увагу на кричущий факт відмови надати потерпілій захист, який обіцяли попередньо керівництво Національної поліції.

«Потерпілій постійно надходять погрози зі сторони обвинувачення, — розповіла народна депутатка від «Слуги народу» та голова Антикорупційного комітету Верховної Ради України Анастасія Радіна, — І потерпіла, і прокурор неодноразово зверталися до Національної поліції з проханням надати охорону, а саме — фізичний захист. Але, незважаючи на всі клопотання та прохання, охорону не надали і досі, — розповіла адвокатка. — Поліція повідомила, що може забезпечити потерпілу «тривожною кнопкою», тоді коли найближчий відділок знаходиться за 130 км від її житла. Зважаючи на це, таку охорону важко назвати охороною взагалі. Захист потерпілої, доведення справи до суду та засудження тих людей, які замість того, щоб виконувати свій обов'язок та захищати громадян, катували людей, — це наші спільні головні цілі», — вважає депутатка.

WhatsApp Image 2020-06-25 at 11.44.57.jpeg

На думку Олександри Устінової, народної депутатки від «Голосу» та членкині правоохоронного комітету парламенту, так звана «справа Кагарлику» показала справжню суть правоохоронної системи в Україні.

«Ми побачили, що катувати людей у відділках, — це звичайна практика, адже жоден працівник, який знаходився на момент згвалтування дівчини у відділку Кагарлицької поліції, не заступився ані за дівчину, яку гвалтували, ані за чоловіка, якого били та катували, — розповіла депутатка. — Зараз же правоохоронна система затягує розслідування цієї справи, через що складається враження, що справу пробують «спустити на гальмах», — вважає депутатка. — Я закликаю колег з правоохоронного Комітету на найближчому засіданні невідкладно заслухати інформацію про розслідування, оскільки без втручання народних депутатів, цю справу може бути поховано».

WhatsApp Image 2020-06-25 at 11.44.58.jpeg

Неля Погребіцька, 26-річна жінка, що постраждала внаслідок дій представників поліції, просить правоохоронні органи надати їй захист, який їй обіцяли на початку.

«Я прошу представників Нацполіції, ДБР, будь-кого, хто може мене захистити, — надайте охорону! Я боюсь за своє життя та життя моєї 5-річної доньки, — звернулася до правоохоронців постраждала. — Ці люди мають дуже багато знайомих, як у нашому селі так і навкруги, — мені постійно надходять погрози з їхнього боку», — говорить Неля.

Постраждала стверджує, що судячи з поведінки підозрюваних, вона була не першою їхньою жертвою.

«З того, як вони себе поводили зі мною, я зрозуміла, що була не першою, кого вони били та ґвалтували. Казали, що в інших ще гірша реакція», — розказує Неля.

На думку Лади Булах, народної депутатки України від партії «Слуга Народу», зараз починається масова дискредитація потерпілої.

«Ми часто бачимо, як замість того, щоб розслідувати справи зґвалтувань, правоохоронці перекладають відповідальність на самих жінок: мовляв, вона сама дала привід, не так себе поводила і взагалі була з неблагополучної родини, — розповіла депутатка. — Сьогодні у ЗМІ все частіше починає з'являтися інформація, яка дискредитує потерпілу, і ми розуміємо, що система робить все, щоб прикрити себе та перекласти вину на жертву. Саме тому ми, депутати, вийшли, щоб не дати цьому статися! Гвалтівники та кати мають сидіти в тюрмах, а не катувати громадян по поліцейських відділках», — стверджує депутатка.

Хочемо нагадати, що страшні події в Кагарлицькому районному відділку поліції відбулися 24 травня 2020 року. Двох підозрюваних у катуванні та згвалтуванні поліцейських, — Миколу Кузіва та Сергія Сулиму, — було затримано на наступний день. Наразі вони знаходяться в слідчому ізоляторі. Справу ведуть ДБР та департамент з протидії катуванням Генеральної прокуратури України.

Підписуйся на нашi

ще новини