Влада не має ані стратегії, ані грошей для освіти у 2022 році, — Інна Совсун

Влада не має ані стратегії, ані грошей для освіти у 2022 році, — Інна Совсун

Уряд презентував проект Бюджету на 2022 рік. Освітня галузь опинилася в хвості пріоритетів провладної команди. Видатки залишаються на рівні минулого року, тоді як ціни ростуть. Закладені кошти на освіту недостатні навіть для стабільного функціонування галузі, не кажучи вже про реформи. Про це заявила народна депутатка партії «Голос» Інна Совсун.

«У комбінації з некомпетентним та неефективним керівництвом Міносвіти і тихим саботажем освітніх реформ на українську освіту очікує стагнація. Закладена сума на зарплати вчителів зросла менше, ніж на 8%. Цього недостатньо навіть, щоб компенсувати щорічне зростання окладів тарифної сітки — двічі на рік приблизно по 5% кожне. Тепер вкрай цинічний вигляд обіцянки влади про зарплату в $4000», — розповіла народна депутатка.

В рамках шкільної реформи закладено 400 млн грн на навчання вчителів. Але у 2022 році настане черга реформувати 5 класи, де є вчителі-предметники. Отже кількість педагогів, яких потрібно навчати, збільшується в рази — а грошей на навчання виділяється стільки ж. Втім, для Міносвіти це не проблема, якщо нормально навчати вчителів ніхто не збирається.

«Мовчання відомства щодо підготовки вчителів до старту наступного етапу Нової української школи та катастрофічний рівень організації пілотних проектів серед 5 класів на це натякають», — підкреслила депутатка.

Поки що невідомо, наскільки зросте обсяг коштів на підручники, проте саме по собі зростання видатків без вдосконалення та запровадження процедур забезпечення якості навчальної літератури не дасть жодного результату, додала Совсун. Тому дуже важливо, щоб наступного року запрацював ініційований депутаткою законопроект №5465, що містить механізм, як зробити підручники якісними.

«Видатки на вищу освіту зростають на 7,7%. Як і у випадку з середньою освітою, це зростання заледве покриває інфляцію. Так само фактично на рівень інфляції збільшать фінансування Академії наук - до 5,25 млрд грн. Це означає, що катастрофічно недофінансовані науковці й далі працюватимуть неповний робочий тиждень, думатимуть про академічну міграцію через роботу за копійки та без обладнання. Зате видатки Фонду президента зростуть з 200 до 500 млн грн. А ще 100 млн грн піде за запуск Президентського університету», — наголосила Інна Совсун.

З хорошого, 100 млн грн додали також Національному фонду досліджень — установі, що розподіляє державне грантове фінансування науки. Всього на це піде 833 млн грн. Ще позитив — у 2,5 рази, до 330 млн грн збільшили фінансування антарктичної станції «Академік Вернадський».

Більше хороших новин немає. Не дивно, чому у Держбюджеті закладені такі смішні суми на освіту. Гроші дають, коли Міносвіти має план дій і розуміння, що з ними робити. А зараз влада від цього нескінченно далека, резюмувала Інна Совсун.

Підписуйся на нашi

ще новини