«Влада сама загнала себе в пастку», — Юлія Клименко про нову газову угоду з Росією

«Влада сама загнала себе в пастку», — Юлія Клименко про нову газову угоду з Росією

Україна, підписуючи новий контракт про транзит газу з Росією, має готуватися до несподіваної зміни правил гри. Про це розказала Юлія Клименко в ефірі телеканалу «Еспресо», коментуючи нові українсько-російські газові домовленості.

Пряма мова Юлії Клименко, депутатки фракції «Голосу»:

— На жаль, ми самі винесли газове питання на політичний рівень і загнали себе в пастку. Це зробила правляча партія, яка добровільно на догоду Путіну включила газове питання в порядок денний Нормандії. Хоча після 2014 року газове питання розглядалося окремо від політики, як комерційне. Але Путін як хитрий політик прив’язав одне до другого, як він завжди і робив. І чому СН поспішає виконувати бажання Путіну — викликає питання.

Так, у нас закінчується контракт 31 грудня 2019 року. Розглядався сценарій, що транзиту російського газу через територію України взагалі не буде у 2020 році. Але оскільки Путін не добудував «Північний потік-2» і не може ним користуватися, він вимушений підписати угоду про транзит газу з Україною. Крім того, зима видалась теплою і Україна закачала багато газу у сховища. Отже, має сильні переговорні позиції з Росією, і росіяни це прекрасно розуміють. Контракт на 5-10 років — це непоганий контракт. Але як тільки Путін добудує свій «Північний потік-2» — з контрактом чи без — він знайде багато можливостей просто перекрити задвижку і прийти знову шантажувати Україну. Тому наївно думати, що, підписуючи контракт на 10 років, ми отримуємо гарантію транзиту російського газу на цей період.

Треба готуватися до того, що у 2021 році транзиту може не бути і відповідно готувати бюджет та економіку.

Треба також розуміти, що Україна фактично відмовилась від 12 млрд доларів позовів в обмін на 3 млрд на рік платежів за транзит на рік.

Крім того, дивує, що під час останніх місяців переговорів щодо газової угоди ми перестали бачити в публічному просторі першу особу Нафтогазу - Андрія Коболєва, а бачимо лише Юрія Вітренка - заступника. І це викликає питання. Коли перша особа чомусь зникає, це свідчить про те, що не все там так чисто й гладко, як нам розповідають у фейсбуці.

Підписуйся на нашi

ще новини