Влада захищає свої прибутки в офшорах, тим часом збільшуючи податки для звичайних українців, — Максим Нефьодов

Влада захищає свої прибутки в офшорах, тим часом збільшуючи податки для звичайних українців, — Максим Нефьодов

Як це не сумно, в Україні є економіка для багатих та економіка для бідних. Одні мають шалені статки і можливість сплачувати мінімальні податки, перебуваючи при цьому під надійним захистом закону. А інші — заробляють важкою працею, мають середній та малий дохід, і сплачують шалені податки. Влада замість того, щоб захистити інших, і створити всі умови для повноцінної сплати податків перших, тільки підгодовує жахливу систему. Тримає власні доходи в офшорах і планує «збити» ще більше грошей з малого та середнього бізнесу. Про це заявив депутат партії «Голос» Максим Нефьодов.

«Тобто для політиків та олігархів є можливості структурування прибутків через офшори. Вони дають можливість платити мінімальні податки — навіть не 15%, 10% чи 5%, буває й менше 1%. Також є можливість зберігати гроші, як каже голова фракції монобільшості Давид Арахамія, за Британським правом, де є захист, немає рейдерів, а в судах можна відстояти справедливість. І тому з інвестиційним кліматом для цих людей все добре. Власники малого та середнього бізнесу і наймані працівники, можливо, також хотіли би скористуватися офшорами, але такої можливості в них немає», — зазначив Максим Нефьодов.

І тому із заробітної плати вони сплачують більше 40% податків, тому з прибутків — мінімум 15%. А якщо подивитися на те, що наразі робить влада, то відсоток цих податків ще й зросте. І користуються ці люди, на жаль, не Британським правом, а «вовчим» правом у наших нереформованих судах.

В той же час ми бачимо, що топові політики не демонструють гідної поведінки. Було би правильно, якщо би президент сказав: дивіться, я реформую судову та правоохоронну системи, і я перший вам покажу, що тримати гроші в Україні безпечно. Що навіть він готовий перевести їх сюди і користуватися українським правом, готовий записати ці активи на себе і т.д.

«А коли навіть президент цього не робить, очікувати, що це робитиме хтось інший просто наївно. Ось це і є найбільша проблема. Поки український інвестиційний клімат, судова, податкова та правоохоронна системи не працюватимуть хоча би не гірше, ніж у Великій Британії, ця проблема не зникне», — підкреслив депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини