Влада зриває Державне оборонне замовлення, — Сергій Рахманін

Влада зриває Державне оборонне замовлення, — Сергій Рахманін

Переважна більшість коштів, передбачених державним бюджетом-2020 на виконання Державного обронного замовлення (ДОЗ), не освоєна і навряд чи буде освоєна до кінця року. Причина — відсутність системної роботи державних органів і неефективне використання коштів.

Йдеться про затримки в усіх без виключення процедурах — від надання виробникам документації для передконтрактної роботи до переведення грошей підприємствам.

Так, основні показники ДОЗ були погоджені в лютому, але тільки у червні-серпні виробники отримали документацію для передконтрактної роботи. І тільки в другій половині року почали надходити гроші, які вони мали реалізувати, щоб забезпечити державу всім необхідним.

Надолужити виконання ДОЗ в останні місяці року не вийде: підприємства відмовляються від контрактів, оскільки виконати їх до кінця року неможливо.

В результаті у великій частині ДОЗ не буде виконано, а невикористані гроші будуть поспішно витрачені на непотрібні речі або повернуті у Держказначейство.

Пряма мова Сергія Рахманіна, голови фракції «Голос» у Верховній Раді, члена комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Те, що мало працювати, як годинник, працювало, як годинниковий механізм вибухового пристрою.

Все, що відбувалося протягом року відбувалося невчасно. Невчасно готувалася проектна документація, невчасно шукалися замовники і співвиконавці, невчасно проводилися експертизи, невчасно проводилися або взагалі не проводилися тендери, невчасно йшли відповідні накази від урядових структур.

Наслідок — Україна не отримає необхідне озброєння. Яскравий приклад — програма по «Нептуну», протикорабельних крилатих ракетах, які є єдиним способом убезпечити наші моря від зазіхань Росії. На початку року говорили про три дивізіони, це мінімально необхідна кількість. Пізніше — про один дивізіон. В найкращому випадку до кінця року отримаємо одну батарею, бо ніщо не було зроблено вчасно.

Зрив ДОЗ ставить під загрозу обороноздатність держави і національну безпеку. Війна не закінчиться завтра. І від того, чим наші військові будуть нас захищати, залежить, як довго вона триватиме і як швидко ми здобудемо перемогу.

Підписуйся на нашi

ще новини