Владі не варто забувати, що міжнародне партнерство — це дорога з двостороннім рухом, — Андрій Осадчук

Владі не варто забувати, що міжнародне партнерство — це дорога з двостороннім рухом, — Андрій Осадчук

Візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва є важливим і позитивним сигналом. Це вкотре свідчить про те, Сполучені Штати дотримуються обіцянок, відповідають за свої слова. Вони неодноразово запевняли нас і весь цивілізований світ, що за жодних обставин не визнають окупацію Криму, частин Луганської та Донецької областей, і будуть боротися за Україну всіма доступними засобами. При цьому у своїх регулярних закидах і вимогах до Заходу Володимир Зеленський забуває, що партнерство — це дорога з двостороннім рухом. Таку думку висловив заступник голови партії «Голос», народний депутат Андрій Осадчук.

«Не може бути так, що всі нам мають допомагати, нібито весь світ нам винен, а ми можемо сидіти, склавши руки. Ми теж маємо робити щонайменше те, що обіцяли. І вимагалось від нас завжди небагато — розвивати демократію і демократичні інституції.

Ще у травні 2020 року, коли Ентоні Блінкен вперше приїжджав до України, він чітко казав: «США хочуть Україні виключно добра, хочуть бачити Україну сильною і процвітаючою. Це можливо виключно через розвиток демократії. Ви це пообіцяли не тільки нам, ви всі це обіцяли своїм виборцям. Забезпечте верховенство права, проведіть судову реформу та реформу СБУ, забезпечте політичну нейтральність правоохоронних органів і корпоративне управління держпідприємств, збережіть та розвивайте антикорупційну інфраструктуру», — прокоментував Андрій Осадчук.

Це все, про що нам каже Захід. Це навіть вимогами називати не можна, бо це написано в передвиборчих програмах більшості парламентських партій і це те, що Зеленський обіцяв своїм виборцям. Але на сьогодні більшість його основоположних обіцянок щодо розбудови демократії не виконані.

В результаті складається вкрай дивне партнерство: нам демократичний Захід надає сотні мільйонів доларів, допомагає обладнанням і зброєю, бореться за нас на дипломатичному фронті, а ми як держава, що прагне демократії і членства в ЄС і НАТО, не виконуємо своїх базових обіцянок з розбудови демократії.

Було би добре, аби на третій рік своєї бурхливої діяльності президент таки усвідомив важливість демократичних інституцій та правил, і перед тим, як черговий раз робити будь-який закид в бік партнерів, озирався на стан справ в Україні. Бо саме це і визначає рівень підтримки, який нам надходить від західних союзників, резюмував політик.

Підписуйся на нашi

ще новини