Вони зробили це разом: бюджет-2020 є бюджетом проїдання, залежним від МВФ

Вони зробили це разом: бюджет-2020 є бюджетом проїдання, залежним від МВФ

Презентований сьогодні проект державного бюджету-2020 немає нічого спільного із затвердженою програмою уряду. В ньому немає ні 40% росту ВВП, ні 1 млн робочих місць, ні 50 млрд доларів інвестицій, про які ми чули всі попередні місяці. Як і в минулі роки, на фоні заяв та переможних повідомлень — це знову бюджет проїдання. Зростання економіки передбачається на рівні 3%. І то — виключно за умови, що Міжнародний валютний фонд продовжить свою програму підтримки для України.

«Без співпраці з МВФ вже навесні 2020 року Україну може чекати дефолт, значна девальвація гривні та падіння економіки. Ми вже бачимо низьку спроможність монобільшості ухвалювати болючі структурні реформи, які є необхідною і обов’язковою умовою для росту економіки та добробуту українців. Це яскраво видно на прикладі позиції щодо Приватбанку, реформ державних закупівель, ринку землі, реформи СБУ, розподілу коштів на дороги», — наголошує народна депутатка України від партії «Голос» Юлія Клименко.

Україні необхідні глибокі й масштабні структурні реформи в усіх сферах. За відсутності реформ країна і далі буде змушена звертатися за допомогою до кредиторів, щоб хоча б виконати запланований бюджет-2020.

«Програма МВФ — це вимушений захід, тимчасовий бандаж, який не лікує. Президентська монобільшість отримала величезний кредит довіри від українців і мала унікальний шанс розірвати коло бідності, вивести країну на новий рівень життя, а українську економіку — до зростання. Але цей час вони витратили на законодавчий спам, лобіювання власних інтересів, внутрішні інтриги та задоволення особистих амбіцій, які перемагають над державницькою позицією. Законопроекти від інших партій, які могли би вплинути на бюджет, не були навіть поставлені на порядок денний», — зазначила Юлія Клименко.

Підписуйся на нашi

ще новини