Всі мають бути зацікавлені у тому, щоб з'ясувати правду, — Роман Костенко про спецоперацію по «вагнерівцях»

Всі мають бути зацікавлені у тому, щоб з'ясувати правду, — Роман Костенко про спецоперацію по «вагнерівцях»

Три засідання поспіль провладна ТСК по «вагнерівцях» з'ясовувала, чи була спецоперація взагалі. Це в той час, коли її безпосередні учасники були готові надати свідчення. Ніхто з членів комісії не питав про державну зраду і не намагався вирішити, як це все розслідувати. Тільки завдяки наполегливості опозиції роботу ТСК вдалось спрямувати в бік конструктиву. Про це заявив народний депутат партії «Голос» Роман Костенко.

«Четверте засідання ТСК було анонсовано як останнє. Монобільшість не хотіла допускати до нього представників опозиції, хоча законних підстав для цього немає. Я особисто привів учасників спецоперації і наполягав, щоб їх заслухали. Щоб надати цьому так званому розслідуванню хоч трохи конструктиву, опозиція запропонувала компроміс: ми погодимося провести засідання без нас, а комісія заслуховує учасників спецоперації», — розповів Роман Костенко.

Після цього бачення ситуації в ТСК таки змінилося, бо свідчення спецслужбовців відкрили чимало деталей, які йдуть врозріз з попередніми заявами влади, нагадав він. Голова комісії для чогось сказала, що це була не спецоперація, а спецзахід. Хоча жодної суттєвої різниці між цими формулюваннями немає. Це лише гра слів.

«Зрештою роботу комісії продовжили. Визнали, що ще є над чим працювати і що з'ясовувати, м'яко кажучи. Я мав претензії до голови ТСК, бо на брифінгу вона не зазначила, що триває з'ясування обставин, а зробила заяву, ніби вже все ясно. До того ж, публічно назвала імена людей, які виконували свої бойові завдання. Добре, хоч зрештою до нас дослухались і погодились надати тим людям охорону», — наголосив представник «Голосу».

Не існує жодної ґрунтовної заборони бути присутнім на комісії народному депутату, якщо він має допуск, підкреслив Роман Костенко. Тому дії провладної ТСК — нахабне порушення і маніпуляція. Проте ми розуміємо, дійсно важливо контролювати дії влади. Зокрема, для цього мають працювати нардепи.

Вже минув рівно рік, відколи народний депутат «Голосу» Роман Костенко зареєстрував постанову про створення ТСК для розслідування зриву спецоперації по «вагнерівцях». Нашу роботу заблокували і вирішили діяти за власними правилами, без участі опозиції. Наслідки всі ми досі спостерігаємо.

Якщо зараз стоїть питання можливої зради у вищому керівництві держави, то на це не можна просто закрити очі, вважає Костенко. Необхідно з'ясувати, як було насправді. І якщо був злочин, винні мають бути покарані, а недоліки — виправлені. Це — питання національної безпеки. Це — питання поваги до військовослужбовців, які віддали своє життя за Україні, і які продовжують відбивати атака держави-агресора. Члени ПВК «вагнер» вбивали наших людей, і про це не можна забувати.

Підписуйся на нашi

ще новини