Втеча в Росію не врятує: «Голос» підтримав законопроєкт про заочне засудження

Втеча в Росію не врятує: «Голос» підтримав законопроєкт про заочне засудження

Ексберкутівці, колишні посадовці та топ-корупціонери, які переховуються на тимчасово окупованих територіях чи в Росії, повинні понести справедливе покарання. Це можливо завдяки заочному засудженню, що дозволяє притягнути до відповідальності тих злочинців, які переховуються поза межами України.

«Голос» підтримує ініціативу про вдосконалення моделі заочного засудження, адже це прискорить встановлення і притягнення до відповідальності винних у злочинах проти українського народу.

Пряма мова

Андрій Осадчук, заступник голови партії «Голос», перший заступник голови комітету ВР з питань правоохоронної діяльності:

— Заочне засудження — ефективний міжнародно вживаний інструмент притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які переховуються за межами країни свого громадянства.

В Україні він може бути дієвим і для засудження колишніх посадовців, топ-корупціонерів, ексберкутівців, які переховуються в державі-агресорі, або членів терористичних організацій, які перебувають чи переховуються на тимчасово окупованих територіях Сходу України чи Криму.

Переконаний, що осіб, які вчинили злочини проти національної безпеки або причетні до спроб повалення конституційного ладу, треба притягати до кримінальної відповідальності, навіть якщо вони переховуються за межами України і звичайні процедури кримінального судочинства до них складно або неможливо застосувати.

Саме тому ми підтримували законопроєкт №2164 в першому читанні, допрацьовували його і підтримуємо в цілому.

При цьому об’єктивність та прозорість заочного засудження повністю лежить на правоохоронних органах. Не повинно бути жодних зловживань і маніпуляцій із доведенням того, що особа дійсно перебуває на тимчасово непідконтрольній території або переховується в РФ.

Адже хибне застосування процедури заочного засудження може призвести до звільнення підозрюваного від відповідальності, або навпаки перетворитись на інструмент тиску. Правоохоронці повинні чітко виконувати свою роботу відповідно до законодавства, а ми як народні депутати даємо їм ефективні інструменти для цього.

Підписуйся на нашi

ще новини