Як «Голос» допоможе зберегти робочі місця та вижити бізнесу в час карантину і кризи?

Як «Голос» допоможе зберегти робочі місця та вижити бізнесу в час карантину і кризи?

Партія «Голос» веде діалог з малим та середнім бізнесом, щоб відстояти його інтереси і допомогти вижити у час кризи та епідемії коронавірусу. Народні депутати проводять зустрічі з підприємцями по всій країні, щоб почути про їхні проблеми, та спільно шукати рішення задля збереження підприємств, робочих місць, зарплат і економічного середовища країни.

Учасники першої онлайн зустрічі — представники Української асоціації меблевиків (УАМ) поділилися результати опитування українських меблевиків про те, які виклики з'являються перед галуззю через поширення коронавірусу. Так 91% власників очікують значних збитків для всіх підприємств, 52,5% очікують скорочення виручки на 51-100%, 35,3% опитаних змушені скорочувати працівників через епідемію COVID-19.

Відтак підприємці з меблевої галузі визначили 10 запитань до влади, на які їм важливо отримати відповіді якнайшвидше:

1) Чи є можливість на період карантину забрати оподаткування заробітних плат та інших виплат працівникам підприємств у меблевій галузі, а саме ПДФО та ЄСВ?

2) Чи є можливість ввести тип виплати співробітнику підприємства “за простій”, звільнений від оподаткування на період карантину?

3) Збільшити розмір мінімального неоподатковуваного доходу, що виплачується співробітнику або його родині у якості матеріальної допомоги.

4) Убезпечення меблевих компаній від позовів співробітників через трудові відносини у рамках карантину.

5) Стимулювання відкриття ФОПів серед самозайнятих осіб, що надають послуги конструювання, складання, доставки та інші послуги, пов’язані з виробництвом меблів через надання можливості укладання договорів надання послуг між юридичними особами (платниками податків на загальній системі оподаткування) та ФОПами на 1 та 2 групах.

6) Митниця: убезпечення від можливого дефіциту меблевих комплектуючих та матеріалів. Прискорення та/або спрощення процесів перевірки водіїв на кордоні.

7) Прискорення (скорочення термінів до 1 місяця) та спрощення процедури відшкодування ПДВ експортерам меблів.

8) Створення сприятливих умов розширення виробництва плитних матеріалів на території України з метою зниження її собівартості та підвищення конкурентоспроможності української меблевої галузі у світі.

9) Підтримка, зокрема і фінансова, в організації та проведенні першої в Україні B2B меблевої виставки Furniture of Ukraine Business Expo.

10) Затвердження в нормативно-правових актах України поняття меблевої галузі з відповідним внесенням галузі до експортної стратегії держави, надання окремих пільг і запровадження інших інструментів з метою стимулювання розвитку меблевої галузі.

За даними ЄБРР, у меблевій галузі в Україні задіяні понад 5000 підприємців, з яких лише 40 – це великий бізнес, а решта – малий і середній.

Найближчим часом «Голос» проведе онлайн-зустрічі з готельно-ресторанним бізнесом та ІТ.

Пряма мова Кіри Рудик, голови партії «Голос», народної депутатки України:

— Спад і скорочення виробництва, безробіття — схожу ситуацію ми будемо спостерігати в усіх галузях не лише в Україні, а й в цілому світі. Тому ми маємо діяти на випередження: налагоджувати діалог з малим і середнім бізнесом, конкретними галузями, всіляко допомагати їм пройти через кризовий період задля збереження економіки України.

Ми входимо у важкі часи, коли ніхто не знає, що буде далі і як саме треба діяти. Але як керівниця бізнесу в минулому я знаю, що це — також період, коли компанії можуть зібратися, оптимізуватися, знайти людей, яких можна підтримати і які можуть підтримати тебе.

Тому ці часи дуже важливі. Дякую усім, хто доєднався до діалогу. Нам важливо почути думку бізнесу, адже ми як партія можемо реально допомогти — ініціювати законодавчі зміни, аби бізнес міг працювати краще, ефективніше, залучати інвестиції, створювати робочі місця. Перший крок – оптимізація податків на час карантину – уже зроблений. Ми маємо зробити більше.

Підписуйся на нашi

ще новини