Європа може допомогти тиснути на Росію для звільнення політв'язнів, — Рустем Умєров

Європа може допомогти тиснути на Росію для звільнення політв'язнів, — Рустем Умєров

Європейські партнери можуть допомогти Україні чинити дипломатичний тиск на Росію для звільнення понад сотні українських політичних в'язнів, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, в Криму, а також на території Російської Федерації.

Про це під час міжнародної онлайн-дискусії «Кримська платформа: міжнародна відповідь на окупацію» заявив народний депутат України від «Голосу» Рустем Умєров.

Дискусію провів Альянс консерваторів та реформістів у Європі за участю депутатів Європейського парламенту, Верховної Ради України, дипломатів та експертів.

Рустем Умєров нагадав, що не можна залишати поза увагою величезні порушення прав людини, які здійснює Росія, незаконно переслідуючи і позбавляючи волі громадян України, більшість з яких — кримські татари.

Отримання допомоги в цьому від міжнародних партнерів — одне з завдань «Кримської платформи» і, зокрема, її парламентського компонента.

Пряма мова Рустема Умєрова, депутата фракції «Голосу» у Верховній Раді, ініціатора створення та співголови МФО «Кримська платформа»:

— Парламентська платформа повинна працювати у кількох напрямках, і один з них — законодавчий, щоб сприяти ухваленню законів, яких потребуватиме Україна для деокупації та реінтеграції Криму.

Інший вимір — міжнародний, де постає питання регіональної безпеки. Ми готові зустрічатися, інформувати і працювати разом з європейськими колегами, щоб протистояти загрозам, які Росія створила не лише для України, але й для всього регіону.

Наші європейські партнери можуть також допомагати нам тиснути на Росію задля звільнення наших політичних в'язнів. Це дуже важливо для нас і може бути зроблено дипломатичними каналами. Нам потрібна така підтримка.

Пряма мова Пятраса Ауштрявічюса, депутата Європарламенту від Литви:

— Було б величезною помилкою пристати на позицію Росії, яка намагається переконати, що питання Криму закрите… Важливо зберігати активність з цього політичного питання. Наприклад, я б хотів бачити кримськотатарський прапор піднятим у якомога більшій кількості європейських столиць як меседж.

Чинний європейський Акт Магнітського не досконалий, бо оминає корупцію, але все одно корисний. Україна мала б ухвалити схожий закон. Це дало б потужний сигнал щодо української позиції на підтримку прав людини.

Пряма мова Анни Фотиги, депутатки Європарламенту від Польщі:

— Надзвичайно важливо тримати проблему Криму та його незаконної окупації Російською Федерацією у високому пріоритеті в європейському порядку денному, і «Кримська платформа» — це чудовий спосіб це робити.

Ми всім серцем підтримуємо вас і будемо підтримувати вашу справу в Європейському парламенті.

Підписуйся на нашi

ще новини