Юрчишин: Люстрацію вибороли люди і поставила під удар стара влада

Юрчишин: Люстрацію вибороли люди і поставила під удар стара влада

5 липня 2019 — Закон про очищення влади мав бути вдосконалений згідно з рекомендаціями Венеційської комісії, яка підтвердила доцільність люстрації в Україні. Це захистило б його від атак, чергову з яких учора відбила громадськість під Конституційним Судом. Але експрезидент Петро Порошенко та його більшість у парламенті залишли люстрацію вразливою.

«Чи цей закон компромісний? Компромісний, бо його таким зробила Верховна Рада. Чи він фактично відкритий для удару? Відкритий. Але парламент за весь цей час, маючи всі можливості, маючи законопроект № 2695, розроблений за рекомендаціями Венеційської комісії із залученням громадських експертів, палець об палець не вдарив. Чому? Більшості, яку контролював Петро Порошенко, було невигідно зробити люстрацію захищеною», — сказав заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин в ефірі програми «Право на владу» на «1+1».

Він відзначив, що люстрація мала очистити й судову систему, і правоохоронну: «Але — не дозволили. Хто зараз має за це відповідати? Ті, хто махали прапорами під КСУ. На жаль, Петро Порошенко».

Коментуючи чергову спробу КСУ розглянути подання ексрегіоналів щодо конституційності очищення влади, Юрчишин нагадав, що Конституційний Суд не є реформованим і незалежним.

«Давайте просто подивимось на склад КСУ, на те, з ким пов’язані ці люди. Значна частина — ті судді, які змінили Конституцію на догоду Януковичу. Люди фактично пішли на державний переворот — а їх залишили в найвищій конституційній інстанції. Хто це міг зробити? Тільки ті інституції, які делегують туди людей. Хто делегує? Президент і Верховна Рада», — пояснив він, додавши, що президент також не пропустив законопроект про обрання суддів КСУ на конкурсній основі.

«Старі політики розповідають, хто винен, а ми можемо сказати, що робити. Перше — впровадити виборний підхід для суддів КСУ, щоби вони залежали не від президента й парламенту, а тільки від своїх професійних якостей. Друге — вдосконалити процедуру люстрації. Зараз соціологічні дослідження показують: п’ята позиція в рейтингу того, чого бажають люди, — люстрація. Минуло 5 років — люди все одно хочуть люстрації», — підсумував Ярослав Юрчишин.

Підписуйся на нашi

ще новини