Закон про Бюро економічної безпеки — кінець тиску силовиків на бізнес, — Галина Васильченко

Закон про Бюро економічної безпеки — кінець тиску силовиків на бізнес, — Галина Васильченко

Бюро економічної безпеки має стати єдиним органом, що розслідуватиме економічні злочини. Закон про Бюро ліквідовує податкову міліцію та забирає у силових органів функції у сфері економіки, які часто ставали інструментом для тиску на бізнес.

«Голос» завжди наголошував, що у Служби безпеки України потрібно забрати економічні повноваження. Бо часто її «боротьба з корупцією» перетворювалась на залякування бізнесу. І добре, що комітет та парламент дослухався та підтримав пропозицію Голосу.

Важливою зміною, яку «Голос» відстояв в законі, є те, що Бюро буде координуватись Кабінетом міністрів. Це виключає ризики ручного управління структурою. Адже спочатку бюро хотіли зробити при президентові.

Пряма мова

Галина Васильченко, народна депутатка фракції «Голосу»:

— Підприємці неодноразово просили владу забрати в СБУ економіку. Фактично зараз в цього органу є ціла низка повноважень у цій сфері, якими він часто зловживає. Так, СБУ може робити бізнесу несподіваний «подарунок» у вигляді обшуків, санкцій, кримінальних проваджень. Як результат, підприємці зазнавали величезних збитків, тоді як окремі високопосадовці ставали в рази багатшими.

Важливою в законі є і ліквідація податкової поліції. У руках Януковича вона стала одним з найрепресивніших органів для бізнесу. І питання її ліквідації тягнеться з 2014 року.

Закон має не тільки дозволить мінімізувати корупційну складову у діяльності правоохоронних органів, але й сприяти покращенню бізнес-клімату в країні.

Тепер ключове, щоб бюро справді реалізувалось як структура, яка займається важливими економічними злочинами та аналітичною діяльністю.

Підписуйся на нашi

ще новини