Законопроект «Голосу»: Реформа спецорганів має початись з ліквідації корупційних підрозділів СБУ

Законопроект «Голосу»: Реформа спецорганів має початись з ліквідації корупційних підрозділів СБУ

Фракція «Голосу» у Верховній Раді подала законопроект №2090, яким має розпочатись реформа спеціальних органів України. Він передбачає, зокрема, скорочення невластивих функцій Служби безпеки України у сфері боротьби з корупцією, організованою злочинністю та контррозвідувального захисту економіки держави, а також ліквідацію відповідних підрозділів СБУ.

«Вказані підрозділи неодноразово фігурували в центрі корупційних скандалів, їх функціональні обов’язки дублюють аналогічні функції Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, а також Національної поліції України та Державної фіскальної служби України», — наголошують у пояснювальній записці автори проекту змін до низки законодавчих актів щодо початку реформування системи спеціальних органів України.

Так, зайві повноваження дозволяють посадовцям і оперативним співробітникам СБУ зловживати оперативними та контррозвідувальними заходами: «прослушкою», агентурою, залученням до спецоперацій, таких як обшуки у форматі «маски-шоу», делегуванням своїх представників для роботи у держорганах формально для запобігання порушенням, а по факту — для розстановки своїх «смотрящих» і вимагання хабарів за замовчування злочинів.

За нинішніх повноважень СБУ здатна паралізувати діяльність не лише окремих компаній, а й цілих напрямків. Яскравим прикладом був скандал навколо ринку зрідженого газу, коли СБУ заблокувала роботу кількох постачальників, встановивши монополію однієї компанії, пов'язаної, за даними журналістів, з Віктором Медведчуком. Втручалася свого часу економічна контррозвідка СБУ і в закупівлю ліків для смертельно хворих українців: щойно держава почала заощаджувати до 40% на закупівлі ліків через міжнародні організації, СБУ ініціювала «перегляд механізму» закупівель.

«Саме ці два управління СБУ використовують функції у сфері економічної безпеки та боротьби з корупцією для тиску на бізнес. За даними опитування проведеного Європейською бізнес-асоціацією 2 роки тому, 50% іноземних інвесторів вважають саме репресивні дії правоохоронних органів перешкодою для інвестицій. У результаті в 2017 році на 1,7 мільярди доларів залучених нових прямих іноземних інвестицій, з країни пішло 1,6 мільярдів доларів у вигляді дивідендів. Чистого притоку іноземного капіталу майже немає», — відзначив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Крім ліквідації цих двох підрозділів, законопроектом пропонується пропорційне скорочення чисельності особового складу Служби та внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», щоб унеможливити залучення співробітників СБУ до розслідувань цієї категорії злочинів іншими органами.

«Ліквідація припинить дискредитацію спецслужби та дозволить нарешті переорієнтувати її зусилля з тиску на бізнес — на вирішення справжніх проблем безпекового сектору країни на шостому році війни», — наголосила ініціаторка законопроекту, народна депутатка від фракції «Голосу» Олександра Устінова.

Реформування СБУ в частині позбавлення невластивих для спецслужби функцій боротьби з корупцією, організованою та економічною злочинністю є також однією з основних вимог до України в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції.

 «В Україні наразі існує дві Служби безпеки України, або в самій службі існує два крила — ті, хто воюють з терористами й російськими окупантами, проводять спецоперації, і ті, хто заробляє і «кошмарить» бізнес, — стверджує Роман Костенко, народний депутат від фракції «Голосу». — Ми пропонуємо забрати в СБУ невластиві цьому органу функції і, навпаки, перерозподілити ці кошти на тих, хто протидіє російським окупантам. Такий крок — це не лише «очистка» СБУ від тих, хто заробляє, зловживаючи службовим становищем, а також підтримка тих офіцерів, які захищають територіальну цілісність країни».

Згідно з офіційним звітом Служби безпеки України щодо кількості справ, переданих до суду, кожне четверте кримінальне провадження, розслідуване СБУ, — не з їхньої підслідності. Водночас СБУ засекретила всі «статистичні показники контррозвідувальної діяльності органів та підрозділів СБУ» та вважає, що вони, як і декларації навіть публічних керівників органу, «становлять державну таємницю та підлягають захисту».

Ліквідація цих невластивих СБУ функцій, а також комлексне реформування спецслужби, збільшить і інвестиційну привабливість України для міжнародних компаній і фінансових установ, для яких тиск правоохоронних органів на бізнес — це сигнал відсутності у країні верховенства права.

Крім того, законопроект пропонує у тримісячний строк розробити і подати до Верховної Ради проект закону про систему спеціальних служб України, який передбачатиме чітке розмежування функцій спеціальних служб та правоохоронних органів України, підвищення їх спроможностей, а також забезпечення їх необхідними повноваженнями, що у подальшому призведе до підвищення ефективності діяльності сектору державної безпеки в цілому.

Підписуйся на нашi

ще новини