Замість реалізації реформ влада скотилася до тотального лицемірства, — Кіра Рудик

Замість реалізації реформ влада скотилася до тотального лицемірства, — Кіра Рудик

Для прийняття необхідних для країни рішень монобільшість має всі інструменти. Вона має повноваження для контролю дій уряду та інших представників виконавчої влади, можливість бути драйвером реформ у парламентсько-президентській республіці. Проте члени провладної команди надали перевагу ролі виконавців задач Офісу президента, а не реформаторів. Про це заявила народна депутатка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Впровадження реальних реформ? Прозоре розслідування справи «вагнерівців»? Боротьба з корупцією? Ні. Пріоритети влади сьогодні далекі від інтересів держави. І це чітко відслідковується у тих кроках і рішеннях, які вона декларує. Законопроект 5600, який піднімає податки для малого і середнього бізнесу. Влада декларує боротьбу з олігархами, але змушує платити більше людей справи, які власною працею заробляють та створюють робочі місця», — наголосила Кіра Рудик.

Міністр фінансів Сергій Марченко відверто каже, що від закону про олігархів бюджет жодної копійки не отримає, при цьому за рахунок законопроекту 5600 — від 20 до 30 млрд гривень здеруть з малого та середнього бізнесу, підкреслила лідерка «Голосу». Не з олігархів, не з ренти, не з додаткових платежів. Рівень лицемірства тут вражає, бо «слуги» говорять, що нібито хочуть боротися з олігархами, а тим часом обкладають податками звичайних людей.

Друге — це закон про столицю, що має стати новим раундом битви команди президента проти чинного мера.

«На жаль, у цьому випадку теж не йдеться про побудову ефективної системи управління Києвом, відродження реального самоврядування в столиці чи про боротьбу з корупцією на рівні столиці. Мова виключно про те, що Віталія Кличка бачать конкурентом Володимира Зеленського на наступних президентських виборах (на які, до речі, президент обіцяв не йти) і потрібно зробити все, щоб конкурента позбутися. Тут найгірше навіть не те, що заради політичної доцільності влада хоче нівелювати вибір киян, а те, що фундаментальний і дуже потрібний закон про столицю пишеться виключно під запит Офісу президента, а не в інтересах жителiв мiста», — зазначила народна депутатка.

Наступне — прийняття бюджету, який знову ж таки є бюджетом для влади, а не для українців, додала вона. Зараз в бюджеті-2022 — нуль гривень на підтримку підприємців, мізерні кошти для енергозбереження, недостатнє фінансування медицини та онлайн-освіти. Хоча все все це — нагальна необхідність.

Що ще прийде в голову владі, зараз передбачити складно, але ми не бачимо головного — тих першочергових питань, на яких має сконцентруватися український парламент. А це — боротьба з пандемією, підтримка малого та середнього бізнесу та виплата субсидій, втілення в життя реальної судової реформи, далекоглядна дипломатія і системна підтримка армії, підсумувала Кіра Рудик.

Підписуйся на нашi

ще новини